Wykonanie
Szybkie w przygotowaniu, mało pracochłonne i sycące danie. Idealne na rodzinny obiad w domu lub lunch w pracy. Mieszanka rozgrzewających przypraw w sam raz na krótkie i chłodne, jesienne dni.Oryginalna wersja tej potrawy pochodzi z amerykańskiego stanu Teksas, który był niegdyś hiszpańsko - meksykańskim stanem.

Składniki :1 łyżka
oliwy,1
cebula, pokrojona w kosteczkę,2 ząbki
czosnku, posiekane,1 łyżeczka
przyprawy chilli,1 łyżeczka
kminu rzymskiego (kuminu) w proszku,1 łyżeczka
suszonego oregano,500 g mielonej
cielęciny,1 łyżka
sosu sojowego,1 łyżeczka
cukru,1 puszka
pomidorów z
sosem pomidorowym,1
czerwona papryka,1/2 puszki
czerwonej fasoli w zalewie;Do podania :
chipsy z tortilli,placki tortilli,
biały ryżWykonanie :Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy
oliwę i szklimy
cebulę, dodajemy
czosnek,
chilli,
kmin rzymski i
oregano, mieszając smażymy przez ok. 1 minutę. Stopniowo dodajemy zmieloną
cielęcinę, mieszając rumienimy z każdej strony.Gdy całe
mięso będzie już wysmażone doprawiamy je
sosem sojowym i
cukrem. Następnie dodajemy
pomidory z zalewą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą
soli.Przykrywamy i dusimy przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy
paprykę, gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną
fasolę i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty.Podajemy na gorąco z
białym ryżem,
chipsami z tortilli lub plackami tortilli.¡Buen provecho!Oryginalny przepis pochodzi: kwestiasmaku.com, powyższa wersja jest zmodyfikowana ;)