ßßß Cookit - przepis na CHILI CON CARNE

CHILI CON CARNE

nazwa

Wykonanie

Szybkie w przygotowaniu, mało pracochłonne i sycące danie. Idealne na rodzinny obiad w domu lub lunch w pracy. Mieszanka rozgrzewających przypraw w sam raz na krótkie i chłodne, jesienne dni.
Oryginalna wersja tej potrawy pochodzi z amerykańskiego stanu Teksas, który był niegdyś hiszpańsko - meksykańskim stanem.
Składniki :
1 łyżka oliwy,
1 cebula, pokrojona w kosteczkę,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 łyżeczka przyprawy chilli,
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
500 g mielonej cielęciny,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka cukru,
1 puszka pomidorów z sosem pomidorowym,
1 czerwona papryka,
1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie;
Do podania :
chipsy z tortilli,
placki tortilli,
biały ryż
Wykonanie :
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano, mieszając smażymy przez ok. 1 minutę. Stopniowo dodajemy zmieloną cielęcinę, mieszając rumienimy z każdej strony.
Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawiamy je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodajemy pomidory z zalewą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
Przykrywamy i dusimy przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy paprykę, gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty.
Podajemy na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli.
¡Buen provecho!
Oryginalny przepis pochodzi: kwestiasmaku.com, powyższa wersja jest zmodyfikowana ;)
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2014/11/chili-con-carne.html