ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Ciasteczka chałwowe
Aromatyczny pieczony pstrąg »
U mnie w domu kapuśniak z kiszonej kapusty jest może ze dwa razy w roku. Uwielbiamy tą zupę, ale traktujemy ją jako zupę "zimową" :)
A ze u mnie trochę sypnęło, a za oknem zrobiło się biało, to trzeba było wykorzystać okazję :)
Składniki na dosyć duży garnek:
1 i 1/2 kg kiszonej kapusty - ja lubię bardzo kwaśną
400g mięsa wieprzowego lub wołowego, dosyć tłustego - u mnie był to szponder, ale mogą być żeberka albo biodrówka
400g wędzonego boczku lub podgardla
5 dużych ziemniaków
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula
5 listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek, sól, pieprz
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę musimy lekko przesiekać. Włożyć połowę do garnka, a na kapustę pokrojone mięso oraz listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy reszta kapusty. Zalać to wszystko gorącą wodą i gotować około 40 minut.
Po tym czasie mięso zmięknie. Wyjąć je i pokroić na malutkie kawałeczki. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki. (niektórzy mówią, że ziemniaków nie powinno się gotować w kapuśniaku, bo przez kwas się nie ugotują. Ja zawsze gotowałam je w zupie i zawsze były udane)
Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek razem z cebulą. Wlać wszystko wraz z tłuszczem do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem, dodać baaardzo dużo majeranku :) wrzucić pokrojone wcześniej mięso.
Gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Podawać z chlebem.
SMACZNEGO!!!
niedziela, 22 stycznia 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/01/Kapusniak-z-kiszonej-kapusty.html