Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu«
Ciasteczka chałwoweAromatyczny pieczony
pstrąg »

U mnie w domu kapuśniak z
kiszonej kapusty jest może ze dwa
razy w roku. Uwielbiamy tą zupę, ale traktujemy ją jako zupę "zimową" :)A ze u mnie trochę sypnęło, a za oknem zrobiło się biało, to trzeba było wykorzystać okazję :)Składniki na dosyć duży garnek:1 i 1/2 kg
kiszonej kapusty - ja lubię bardzo kwaśną400g
mięsa wieprzowego lub wołowego, dosyć tłustego - u mnie był to
szponder, ale mogą być
żeberka albo biodrówka400g
wędzonego boczku lub podgardla5 dużych
ziemniaków3
marchewki1
korzeń pietruszki1 duża
cebula5 listków laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegomajeranek,
sól,
pieprzMięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustę musimy lekko przesiekać. Włożyć połowę do garnka, a na
kapustę pokrojone
mięso oraz
listki laurowe i
ziele angielskie. Przykrywamy reszta
kapusty. Zalać to wszystko gorącą
wodą i gotować około 40 minut.Po tym czasie
mięso zmięknie. Wyjąć je i pokroić na malutkie kawałeczki. Dodać pokrojone w kostkę
marchewkę i
pietruszkę oraz
ziemniaki. (niektórzy mówią, że
ziemniaków nie powinno się gotować w kapuśniaku, bo przez kwas się nie ugotują. Ja zawsze gotowałam je w zupie i zawsze były udane)Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę
boczek razem z
cebulą. Wlać wszystko wraz z tłuszczem do gotującej się zupy. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać baaardzo dużo
majeranku :) wrzucić pokrojone wcześniej
mięso.Gotować do momentu aż
ziemniaki będą miękkie.Podawać z
chlebem.SMACZNEGO!!!

niedziela, 22 stycznia 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter