ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurkami, suszonymi pomidorami i boczkiem

Tarta z kurkami, suszonymi pomidorami i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Wracam do garów !!!
Bułeczki z czosnkiem »
U mnie grzybowe szaleństwo trwa!!! A jak u Was ?:) w końcu sezon grzybowy !
Nie każdy przepada za kurkami, a ja wprost uwielbiam !
Dziś w trochę innej formie jak w zwykłej jajecznicy, którą też uwielbiam (czasem najprostsze formy są najlepsze).
Tarta bardzo krucha, farsz delikatny... i myślę, że następnym razem zrezygnuje z dodania boczku, który trochę zdominował kurki, ale i tak POLECAM !!!!
Składniki na tartę:
250 g mąki
100 g zimnego masła
1 żółtko
sól
Składniki na farsz:
400 g świeżych kurek
2 łyżki masła
kilka suszonych pomidorów z zalewy
150 g wędzonego boczku
3 jajka
200g kwaśnej śmietany 12%
150g sera żółtego (ementaler lub inny orzechowo słodkawy)
Natka pietruszki
sól
Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy kulę ki wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.
W między czasie, na klarowanym maśle podsmażamy kurki, aż woda z nich odparuje. Następnie na osobnej patelni podsmażamy boczek.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną doprawiamy solą. Suszone pomidory kroimy w paski, ale grubsze, żeby było je czuć pod ząbkiem ;)
Nagrzewany piekarnik do 200 o C. Ciasto na tartę rozwałkowujemy i wykładamy formę. Wkładamy formę do nagrzanego pieca i podpiekamy ją do lekkiego zrumienienia ok. 15-20 minut.
Wyjmujemy podpieczone ciasto. Wysypujemy na nie boczek, kurki (kilka zostawcie dla ozdoby na położenie na ser), suszone pomidory i zalewany śmietaną z jajkami. Na wierzch posypujemy startym serem i kładziemy kilka kurek.
Wkładamy z powrotem do pieca na ok 25-30 minut. Posypujemy natką.
SMACZNEGO !!!
sobota, 29 września 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/09/Tarta-z-kurkami-suszonymi-pomidorami-i-boczkiem.html