Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Wracam do garów !!!Bułeczki z
czosnkiem »

U mnie
grzybowe szaleństwo trwa!!! A jak u Was ?:) w końcu sezon
grzybowy !Nie każdy przepada za
kurkami, a ja wprost uwielbiam !Dziś w trochę innej formie jak w zwykłej jajecznicy, którą też uwielbiam (czasem najprostsze formy są najlepsze).
Tarta bardzo krucha, farsz delikatny... i myślę, że następnym razem zrezygnuje z dodania
boczku, który trochę zdominował
kurki, ale i tak POLECAM !!!!

Składniki na tartę:250 g
mąki100 g zimnego
masła1
żółtkosólSkładniki na farsz:400 g świeżych
kurek2 łyżki
masłakilka
suszonych pomidorów z zalewy150 g
wędzonego boczku3
jajka200g kwaśnej
śmietany 12%150g
sera żółtego (ementaler lub inny
orzechowo słodkawy)
Natka pietruszkisólSkładniki na ciasto zagniatamy. Formujemy kulę ki wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.W
między czasie, na klarowanym
maśle podsmażamy
kurki, aż
woda z nich odparuje. Następnie na osobnej patelni podsmażamy
boczek.
Jajka roztrzepujemy ze
śmietaną doprawiamy
solą.
Suszone pomidory kroimy w paski, ale grubsze, żeby było je czuć pod ząbkiem ;)Nagrzewany piekarnik do 200 o C. Ciasto na tartę rozwałkowujemy i wykładamy formę. Wkładamy formę do nagrzanego pieca i podpiekamy ją do lekkiego zrumienienia ok. 15-20 minut.Wyjmujemy podpieczone ciasto. Wysypujemy na nie
boczek,
kurki (kilka zostawcie dla ozdoby na położenie na
ser),
suszone pomidory i zalewany
śmietaną z
jajkami. Na wierzch posypujemy
startym serem i kładziemy kilka
kurek.Wkładamy z powrotem do pieca na ok 25-30 minut. Posypujemy
natką.SMACZNEGO !!!

sobota, 29 września 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter