Wykonanie
Kolejne z dań, które kusiły mnie już od dawna... Jest to potrawa kuchni francuskiej, uważanej za jedną z najbardziej wyrafinowanych, jednak przygotowanie tej tarty nie tylko nie zajmuje wiele czasu, ale również nie sprawia zbyt wiele trudności. Podawałam ją na obiad, ale sprawdzi się również jako przekąska dla gości.
Składniki (na 6-8 porcji):szklanka
mąkipół kostki
masła4
jajka20 dag
wędzonego boczku15 dag
sera żółtegokubeczek
śmietany 12%trochę
natki pietruszkisól,
pieprzZ
mąki,
masła i jednego z
żółtek zagniatam ciasto.
Zawijam je w folię aluminiową i na kilkanaście minut wrzucam do lodówki. Rozwałkowuję i oblepiam nim formę. Nakłuwam ciasto w kilku miejscach widelcem. Wkładam do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 10 minut.
Gdy ciasto się podpieka, przygotowuję masę jajeczną.
Boczek kroję w kosteczkę,
ser ścieram na tarce,
natkę drobno siekam.
Jajka mieszam ze
śmietaną i
przyprawami, dodaję pozostałe składniki, wylewam na ciasto.
Piekę jeszcze 35 minut.