Wykonanie
Jak już pisałem wcześniej wpadłem w szał robienia wszelkiego rodzaju tart. Na początek była
tarta jabłkowa . Tartę tę powtórzę pewnie w najbliższy weekend, bo szykują się odwiedziny gości. Po niej przyszedł czas na klasyczny Quiche Lorraine - czyli tartę w wydaniu wytrawnym. Przepis ten poznałem przy okazji pobytu w UK, gdzie jest dość popularnym daniem. Tym razem postanowiłem zrobić odrobinę grubsze ciasto niż w tarcie
jabłkowej, w związku z tym zwiększyłem nieznacznie ilość
mąki i
masła.
Składniki na ciasto:- 2 szklanki
mąki krupczatki- 3/4 kostki zimnego
masła- 1
żółtko- 2 łyżki zimnej
wody- 1 łyżeczka
soli- 1
białko jaja do posmarowania ciastaSkładniki na nadzienie:- 0,25kg
wędzonego boczku- 5 jaj- 1 małe opakowanie kwaśnej
śmietany 12%- 1 średnia
cebula- 0,25kg
żółtego sera(ideałem byłby
cheddar, lub inny
ser dojrzewający)-
sól,
pieprz i
gałka muszkatołowa do smakuSposób przygotowania:Na początek musimy wyrobić ciasto. Wsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę
mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki
masło,
żółtko,
wodę i
sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno
mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blasze.Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.Teraz możemy przygotować nasze nadzienie.Kroimy
boczek i
cebulę w drobną kostkę.Podsmażamy
boczek na patelni i na wytopionym z
boczku tłuszczu obsmażamy
cebulę.Po usmażeniu, odstawiamy oba składniki do ostygnięcia.Trzemy
ser na tarce o grubych oczkach.Do miski wbijamy
jaja i wlewamy
śmietanę. Następnie wsypujemy
starty ser i ostygnięty
boczek i
cebulę.Przyprawiamy całość
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową i mieszamy.Możemy teraz odstawić naszą masę do lodówki, ponieważ najpierw musimy upiec ciasto.Wyjmujemy ciasto, smarujemy z wierzchu
białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je do piekarnika i wlewamy wcześniej przygotowaną masę.Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20-30 minut.Gotowy quiche można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Po upieczeniu quiche powinno przechowywać się w lodówce.Smacznego!