ßßß Cookit - przepis na Mięsne przekąski w cieście francuskim

Mięsne przekąski w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« puszysty sernik z ...
Zapiekanka ziemniaczana z ... »
Nazywam je pasztecikami, bo są tez malutkie i takie - do łapki :)
Bardzo prosty, fajny i szybki sposób na przekąski na imprezę.
Robię je w różnych wariantach - z oregano - po włosku ;)
Oraz orientalny z grzybami mun i kminem rzymskim.
Składnik podstawowy:
3 opakowania ciasta francuskiego :)
Składniki na farsz włoski:
500g mięsa mielonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
oregano, bazylia, zioła prowansalskie
sól, pieprz
Na patelni podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso i rozdrabniamy w taki sposób jak mięso na spagetti. Podsmażamy kilka minut i podlewamy ciut wodą.
Dodajemy koncentrat, troszkę cukru, sól, pieprz i smażymy bez przykrycia do odparowania wody.
Na koniec dodajemy zioła.
Składniki na farsz orientalny:
500g mięsa mielonego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
garść namoczonych i pokrojonych w drobne paseczki grzybów mun
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka curry
pół łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Podobnie jak w poprzednim farszu, na patelni podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso i rozdrabniamy. Podsmażamy kilka minut i podlewamy wodą.
Dodajemy grzyby, przyprawy i smażymy bez przykrycia do odparowania wody.
Ciasto francuskie nadziewany farszem i sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Włoskie kąski posypujemy żółtym serem i oregano, a orientalne szczyptą curry.
Piec w temperaturze 220oC przez 15 minut.
Podawać z sosem czosnkowym lub słodko kwaśnym.
SMACZNEGO!!!
środa, 11 stycznia 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/01/Miesne-przekaski-w-ciescie-francuskim.html