Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« zupa ryżowa - tzw. ryżankarogaliki krucho
drożdżowe z ... »
Z okazji 2000 liczby odwiedzin na moim blogu chciałam zrobić coś szczególnego :)Nie chciałam zwykłego
tortu, bo to takie zwyczajne :)Przedstawiam więc jubileuszowe torciki :)Bardzo lekkie, świeże. Krem można zastosować do normalnych
tortów. Polecam też latem, bo nie jest ciężki.Zrobiłam jednak małą zbrodnię, bo
biszkoptu z braku czasu nie upiekłam, tylko kupiłam gotowy. Ale nie byłam z niego zupełnie zadowolona więc polecam jednak upiec go samemu.Składniki na 12 mini torcików:2
spody biszkoptowe1 puszka
brzoskwiń250g
serka macarpone330g
śmietanki 30% lub więcej (do ubicia)2 łyżki
cukru1 opakowanie
galaretki brzoskwiniowejpół łyżeczki kwasku
cytrynowegoczekolada,
orzechy,
płatki migdałów, lub
kokos do ozdobienia
Spody biszkoptowe przekrajamy wzdłuż na dwa płaskie blaty. Wycinamy szklanką okrągłe kształty.Do przygotowania kremu wczęśniej rozpuście
galaretkę z połowie porcji
wody, dosypcie 2 łyżki
cukru i 1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowego.
Śmietankę wlać do miski i miksować na sztywną pianę. Dodać
serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Odłożyć małą miseczkę masy do posmarowanie torcików na zewnątrz. Do reszty masy dodać pokrojone w drobne kosteczki
brzoskwinie ( dwie połówki zostawcie do dekoracji), na koniec do masy dolewać ostudzoną
galaretkę i dobrze wymieszać.Krem będzie trochę rzadki, wstawcie więc go do lodówki na ok. 15 minut.Położyć jeden
biszkoptowy krążek na blacie. Nasączyć
syropem z
brzoskwiń - jednak nie za dużo, żeby nie był zbyt ciężki i nie rozwalał się. Ja na jeden krążek zużywałam 1 łyżeczkę
syropu. Na nasączony biszkopcik nałożyć warstwę kremu
brzoskwiniowego. Przykryć drugim krążkiem i też lekko go nasączyć
syropem.Posmarować torcik na wierzchu oraz jego boki odłożoną masą
śmietanową z
mascarpone.Boki udekorować posypując posiekanymi
orzechami,
migdałami,
kokosem lub tym na co macie ochotę :)Na wierzch położyć kawałeczek
brzoskwini i
czekolady.SMACZNEGO !!!
niedziela, 15 stycznia 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter