ßßß
Składniki:4 żółtka3/4 szklanki cukru pudruolejek pomarańczowy i cytrynowy6dag drożdży1 szklanka ciepłego mleka3 szklanki mąki (używam mąki Lubella do ciast drożdżowych typ 550)1/4kostki roztopionego masłaewentualnie według uznania skórka pomarańczowa i rodzynki1. w dużej misce: 4 żółtka + ¾ szklanki cukru ucieram na kogel-mogel, dodaję olejek pomarańczowy i odrobinę cytrynowego2. w półlitrowym naczyniu (wysokim) ucierać lekko 6 dag drożdży z łyżką cukru, po chwili drożdże stają się płynne, zalać je 1 szklanką ciepłego mleka, wymieszać i czekać aż wypełnią naczynie3. dodać wyrośnięte drożdże do utartych jajek, wsypać jednocześnie 3 szklanki mąki, skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszać kilka razy dużą łyżką, na końcu dodać ¼ kostki roztopionego masła, wymieszać i gotowe----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------Patent Margotki na szybkie wyrośnięcie ciasta - świetny pomysł:) - cytuje za autorką:"wykładam je natychmiast do formy, układam owoce (jabłka lub śliwki w cienkich plasterkach, maliny z jagodami i co kto lubi... ), posypuję odrobiną ciemnego cukru lub kruszonką (roztopione masło, trochęcukru i mąki) i do piekarnika na 50 STOPNI. Po ok. 20 minutach ciasto jest wyrośnięte.Wtedy zwiększam temperaturę do 165 stopni i po 20 minutach placek jest gotowy.Przed wyjęciem z piekarnika, należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się nie klei."

Smacznego:)