ßßß
Składniki na ciasto drożdżowe:- 3 szklanki mąki- 4 żółtka- 1 szklanka mleka- 50g drożdży- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zasypania drożdży- 2-3 krople olejku pomarańczowego- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis tu)- 50 g masła- 0,5 kg śliwekKruszonka:- 1 szklanka mąki- 1/2 szklanki cukru pudru- 100 g masłaLukier:- 1 szklanka cukru pudru- 1 łyżka gorącej wody- kropelka aromatu pomarańczowegoPrzygotowanie:Drożdże zasypać łyżką cukru (użyć wysokiego naczynia). Jak zrobią się płynne wlać szklankę ciepłego mleka. Wymieszać i poczekać do wyrośnięcia - około 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką jasną masę. Dodać wyrośnięte drożdże i mąkę. Całość wymieszać. Na końcu wlać roztopione ostudzone masło i chwilę wymieszać. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale takie ma być, nie dosypywać mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć ciasto (ześlizgnie się z miski przez dodany na końcu tłuszcz), równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć pokrojone w paski śliwki. Całość posypać przygotowaną kruszonką (zagnieść składniki i pokruszyć). Ciasto wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze 25 minut. Przed wyjęcie sprawdzić patyczkiem, ma być suchy. Wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki, po 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzone polać lukrem przygotowanym ze zmieszanych składników na lukier. Całe ciasto ma mieć niesymetryczną wysokość (góry i doliny). Jego smak jest rewelacyjny, następnego dnia również utrzymuje miękkość i świeżość. Ciasto można upiec w każdymi owocami oraz za każdym razem można zmieniać nutę ciasta zmieniając olejek na inny.



