Wykonanie
Ciasto ma trzy wielkie zalety: jest mięciutkie, pełne
owoców i posypane aromatyczną kruszonką. Napisałabym o nim coś więcej, ale idę zjeść kawałek :)

Składniki na
ciasto drożdżowe:- 3 szklanki
mąki- 4
żółtka- 1 szklanka
mleka- 50g
drożdży- 3/4 szklanki
cukru + 1 łyżka do zasypania
drożdży- 2-3 krople
olejku pomarańczowego- łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej (przepis tu)- 50 g
masła- 0,5 kg
śliwekKruszonka:- 1 szklanka
mąki- 1/2 szklanki
cukru pudru- 100 g
masłaLukier:- 1 szklanka
cukru pudru- 1 łyżka gorącej
wody- kropelka
aromatu pomarańczowegoPrzygotowanie:
Drożdże zasypać łyżką
cukru (użyć wysokiego naczynia). Jak zrobią się płynne wlać szklankę ciepłego
mleka. Wymieszać i poczekać do wyrośnięcia - około 15 minut.
Żółtka utrzeć z
cukrem na gładką jasną masę. Dodać wyrośnięte
drożdże i
mąkę. Całość wymieszać. Na końcu wlać roztopione ostudzone
masło i chwilę wymieszać. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale takie ma być, nie dosypywać
mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć ciasto (ześlizgnie się z miski przez dodany na końcu tłuszcz), równomiernie rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć pokrojone w paski
śliwki. Całość posypać przygotowaną kruszonką (zagnieść składniki i pokruszyć). Ciasto wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze 25 minut. Przed wyjęcie sprawdzić patyczkiem, ma być suchy. Wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki, po 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzone polać lukrem przygotowanym ze zmieszanych składników na
lukier. Całe ciasto ma
mieć niesymetryczną wysokość (góry i doliny). Jego smak jest rewelacyjny, następnego dnia również utrzymuje miękkość i świeżość. Ciasto można upiec w każdymi
owocami oraz za każdym razem można zmieniać nutę ciasta zmieniając olejek na inny.




