Wykonanie
Proszę Państwa oto Panettone, czyli tradycyjne
ciasto drożdżowe z
bakaliami, które pochodzi z Mediolanu, jednak znane jest i lubiane w całych Włoszech.Sama nazwa pochodzi od "pane" co oznacza
chleb. Jedna z historii na temat powstania tego ciasta opowiada historię miłości córki właściciela piekarni oraz zwykłego pomocnika piekarza. Kiedy interes ojca zaczął podupadać i było coraz gorzej, zbliżało się Boże Narodzenie chłopak dodał do
chleba rodzynek i innych
bakalii i upiekł ciasto. Wypiek ten tak zasmakował wszystkim, że stał się wielkim sukcesem, piekarnia znowu rozkwitła, a surowy ojciec zapomniał o mezaliansach i wydał swoją córkę za zakochanego w niej pomocnika piekarza, który przejął rodzinny biznes i dzięki panettone rozwinął go bardzo.Zawsze zastanawiało mnie dlaczego Włosi zazwyczaj kupują to ciasto, zamiast przygotować je samemu. Teraz już wiem :D Chodzi o oszczędność czasu, ponieważ na przygotowanie tego ciasta potrzebujemy cały dzień. Jednak nie ma porównania w smaku panettone wg poniższego przepisu, a tym ze sklepu.Panettone na Boże Narodzenie jest dla Włochów tym, czym dla nas makowiec, dlatego też nie może go zabraknąć na włoskim
stole. Prócz smaku
rodzynków i kandyzowanej
skórki pomarańczowej panettone charakteryzuje się specyficznym kształtem, który udało mi się uzyskać piecząc ciasto w rondelku.

Całość przyrządzenia nie jest ani trochę skomplikowana, jednak najważniejsze w jego przygotowaniu są etapy leżakowania ciasta, które są dość długie. Ciasto upiekłam wg przepisu zaczerpniętego ze strony: mojegotowanie.pl, oczywiście modyfikując je troszeczkęSkładniki:3,5 szklanki
mąki50 g
drożdży10 łyżek
cukruszklanka
mleka200 g
masła5
żółtekszczypta
gałki muszkatołowejskórka otarta z
cytynydwa opakowania kandyzowanej
skórki pomarańczowejopakowanie
rodzynekPodstawą przepisu jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Drożdże wymieszać z 4 łyżkami ciepłej
wody i odstawić na pół godziny. Przesiać
mąkę, wymieszać z
cukrem, zrobić dołek, wlać
mleko i rozczyn
drożdżowy, wymieszać, lekko zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny.Stopione
masło wymieszać z
zółtkami,
gałką muszkatołową i
solą i dodać do ciasta. Wyrabiać dłuższą chwilę, dopóki w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 6 godzin. (ja odstawiłam na całą noc.W międzyczasie zamoczyć
rodzynki w gorącej wodzie.Kiedy zmiękną odsączyć je i wraz ze
skórkami cytrynową i
pomarańczową wsypać do ciasta, a następnie ponownie je zagnieść.Blaszkę/rondel wyłożyć papierem do pieczenia, z papieru uformować rulon i wyłożyć nim blachę tak, by przedłużyć jej ścianki, ponieważ ciasto mocno wyrośnie w górę. Wlać ciasto, przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.Nastawić piekarnik na 190 stopni, przed włożeniem ciasta do piekarnika naciąć na nim krzyż i piec przez 50 minut. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć papier do pieczenia.I gotowe :)
