Wykonanie
Są przepisy które warto zachowywać, bo są wspomnieniem do którego zawsze będzie się powracać. Jabłecznik Misi to niezwykłe ciasto jakie zawsze przygotowuje nasza Babcia na wyjątkowe okazje. Dzisiejsze cudo to jej dzieło i musiało znaleźć się na blogu ponieważ jego smak zniewala.Babcia Misia to niezwykła kobieta pełna energii i humoru. Robi najlepsze pierogi na świecie i najlepszy jabłecznik. Chyba nie tylko ja tak mam! uważam że Babcie gotują najlepiej:)

Składniki:500 g
mąki250 g
masła150 g
cukru pudru150 ml gęstej
śmietany 18%1
jajko1
żółtko50 g
rodzynekłyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej1,5 kg
jabłek antonówek lub renet
cynamoncukier puder do posypania

Przygotowanie:1. Przesianą
mąkę i
margarynę posiekać nożem, dodać
cukier puder,
śmietanę, jako,
żółtko. Szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.2. Umyte
jabłka obrać, pokroić w ósemki, wycinając gwiazda nasienne. Włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami
wody, podgrzewać mieszając, aż zmiękną z zewnątrz ale w środku będą jeszcze twarde. Przestudzić, dodać umyte
rodzynki,
skórkę pomarańczową oraz
cynamon do smaku. - przeczytaj UWAGI poniżej:)3. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno blachy, formując brzeg wysokości ok 2 cm. Przygotowane
jabłka rozłożyć równą warstwą na cieście. Przykryć drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta i zlepić brzegi.4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C, piec ok 40 min. Ostudzić, posypać
cukrem pudrem.UWAGA:Aby uniknąć zakalca, podduszone
jabłka przełóż na sito i odstaw aby ostygły. Zaczekaj, aż spłynie cały sok. Dopiero wtedy ułóż je na warstwie ciasta (najlepiej jeśli wcześniej podpieczesz je na złocisty kolor)


Smacznego:)