Wykonanie
Ostatnio zaproponowałam na moim, profilu FB abyście dawali swoje przepisy.Zagościła już na blogu
beza Dorty teraz
pora na ciasto Iwony - jabłecznik z
budyniem. Mój przepis jest nieco zmodyfikowany, zamiast
jabłek użyłam
brzoskwiń zaprawionych z
cynamonem, a
budyń powstał z
mleka i z
syropu. Jest to smaczne lekkie ciasto, ładnie wyrasta, nie sprawia problemów. W oryginalnym przepisie
budyń przykryty jest ponownie
ciastem, ja ostatnio mam ochotę na
migdały także one udekorowały ciasto.Zapraszam

Składniki na jabłecznik z
budyniem1 = 250 g kostka
margaryny lub można zastąpić 250 g
masła4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 budynie
waniliowe1 litr
mlekapół szklanki
cukru1 kg
jabłek
Składniki na moją wersję z
brzoskwiniami (na tortownicę o średnicy 24cm)1/2 kostki
margaryny = 125 g lub można zastąpić 125 g
masła2
jajka1/2 szklanka
cukru1/2 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
budyń waniliowy300 ml
mleka + 200 ml
syropu z
brzoskwini z puszki2 łyżki
cukrupłatki migdałów do posypania
cukier trzcinowy
Przygotowanie ciasta (zależy jaki wariant wybierzesz dostosuj proporcję:))1.
Margarynę utrzeć z
cukrem na puszysta masę.2. Dodać
żółtka,
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i pianę ubita z
białek.3. Ugotować w międzyczasie
budyńWersja na jabłecznik z
budyniem : ugotować wg instrukcji na opakowaniu oraz zetrzeć
jabłka na tarce o grubych oczkach. 1/2 Ciasta wylać na blaszkę rozłożyć starte
jabłka można je posypać
cynamonem i
cukrem jeśli są kwaśne,na to wykładamy gorący
budyń i rozsmarowujemy resztę ciasta. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem .poniżej zdjęcia Pani Iwony


Moja wersja na ciasto z
brzoskwiniami :
mleko połączyć z
syropem z puszki
brzoskwiń i postępować wg instrukcji na opakowaniu czyli przeważnie zagotować 300ml płynu (mleko+syrop) w pozostałych 200ml wymieszać proszek budyniowy. Kiedy płyn się zagotuje dodać pozostałe 200ml i cały czas mieszać do zgęstnienia. Radzę skosztować czy
budyń jest odpowiednio słodkiCiasto wylać na blaszkę, wylać na nie
budyń, następnie poukładać
brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Posypać
płatkami migdałów i
cukrem trzcinowym jeśli są kwaśne. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem .



Smacznego.