Wykonanie
Te ciasto czekało długo w kolejce "obowiązkowych" do wykonania - zawsze zniechęcało mnie leżakowanie tego ciasta - 2-3dni. W ubiegłym weekendzie nadszedł jego czas:)Muszę przyznać że ciasto robi się łatwo i smakuje bardzo dobrze. Mój Mąż stwierdził że jest to taki "oldschool
ciastkowy". Jest to idealne świąteczne ciasto, bardzo ładnie się prezentuje i świetnie kroi.Zobaczcie sami:)Przepis zmodyfikowany z blogu Kwestia Smaku

Składniki:Ciasto
miodowe: 2
jajka125 g
masła1 szklanka
cukru pudru150 g sztucznego lub naturalnego
miodu4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1 torebka
cukru waniliowego

Masa: 1/2 litra
mleka4 łyżki
kaszy mannej1 torebka
cukru waniliowego3 łyżki
cukru pudru200 g
masła1 łyżeczka ekstraktu lub
aromatu migdałowego
MasaII:słoiczek
powideł sliwkowychPolewa czekoladowa:* 150 g ciemnej (lub
mlecznej)
czekolady50 g miękkiego
masłaDo posypania (niekoniecznie):siekane
orzechyPrzygotowanie:Ciasto
miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 21 x 21 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić je na 4 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.Masa: Ugotować
kaszę na
mleku, dodać
cukier waniliowy i
cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć
masło i dodawać po łyżce ostudzoną
kaszę, na koniec dodać ekstrakt
migdałowy.Wykończenie ciasta:
Polewa czekoladowa:
Czekoladę roztopić i wymieszać z
masłem pokrojonym w kosteczkę.Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej
herbaty z
cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować powidła, ponownie placek i druga połowa masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać
polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub
płatkami migdałów lub siekanymi
orzechami


Smacznego:)