Wykonanie

Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości, ponieważ doskonale sie kroi i równie dobrze wygląda. W smaku całkiem jak znany miodownik, a może to po prostu jego inna nazwa? Lubię kwaśne akcenty w ciastach, dlatego jedną w warstw przełożyłabym dodatkowo powidłami :-). Należy jednak pamietać, by upiec ją dzień wcześniej. Zdecydowanie zyskuje na smaku, ciasto mięknie, warstwy się dopełniają... Istnieje jeszcze wersja Stefanki dla leniwych - z
ciastkami, ale zostawmy ją na bardziej leniwe dni...Składniki na ciasto:500 g
mąki pszennej3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków200 g
masła2 łyżki
miodu2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy
maślanej. Dodać
miód, utrzeć. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać
mąkę pszenną przesianą z
sodą oczyszczoną, zmiksować.Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta (kolejno, jeśli posiadamy tylko 1 blachę) wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (jeśli ciasto jest zbyt klejące można je schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować).Wszystkie 3 części piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć, wystudzić.Składniki na masę:1 litr
mleka3/4 szklanki
cukru (maksymalnie)200 g
masła1 opakowanie
cukru wanilinowego9 łyżek
kaszy mannyMleko zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym oraz
masłem. Odstawić i wsypać
kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą
cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Powstały krem podzielić na 2 części.Upieczone placki przełożyć masą z
kaszy manny.Jeśli ktoś lubi - każdy placek (lub jeden z nich) można posmarować dodatkowo kwaśną
marmoladą lub powidłami. Polać
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej,
mlecznej lub
białej czekolady, posiekanej40 g
masłaW małym garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia
czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.Proporcje na
polewę czekoladową można dowolnie zwiększyć.Smacznego :-).

>Z przepisu Iguany.