Wykonanie
Magicznych Świąt Bożego Narodzenia ❄ ❄A przy okazji przesyłam przepis na pyszny piernik
drożdżowy przekładany domową
konfiturą i masą grysikową. Niech dodatek
drożdży Was nie zniechęci - jest niewyczuwalny. Ciasto jest pyszne, będzie idealnym dodatkiem na wigilijnym
stole :)Inspiracja

SKŁADNIKI: (blacha 25x35cm)Piernik:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru7
jajek30 dag
drożdży1 szklanka
oleju1 szklanka płynnego
miodu1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej20 g
przyprawy do piernikaKrem:3 szklanki
mleka7 czubatych łyżek
kaszy manny0,5 szklanki
cukru250 g miękkiego
masłalaska wanilii (lub ekstrakt)Dodatkowo:1-2 słoiczki
konfitury śliwkowej lub truskawkowej200 g kuwertury
mlecznej (lub
polewy czekoladowej)PRZYGOTOWANIE:Piernik:
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami
cukru i odstawić. Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka ubić z resztą
cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać kolejno
drożdże,
olej i
miód wciąż miksując.
Mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną i
przyprawą do piernika, przesiać do masy i jeszcze raz zmiksować.
Białka ubi na sztywno i delikatnie połączyć z
ciastem. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 60 minut. Po wystudzeniu ciasto należy przeciąć na 3 blaty.Krem: Dwie szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
laską wanilii (z
wanilii wyskrobać ziarenka i dodać do
mleka). W trzeciej szklance
mleka wymieszać
kaszę manną, następnie wlać ją na gotujące
mleko wciąż mieszając, aż masa bardzo mocno zgęstnieje.
Masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonej
kaszy manny miksując na gładki krem.Ciasto: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę
konfitury, a na
konfiturę kładziemy połowę kremu, całość przykrywamy drugim blatem. Czynność z
konfiturą i kremem powtarzamy. Na wierzch układamy ostatni blat i dekorujemy stopioną w kąpieli
wodnej czekoladą. Ciasto należy schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego!