Wykonanie
Jak zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go spróbować! Chlebek jest pyszny. Ja zrobiłam zdrowszą wersję z
mąki żytniej z
otrębami. Podczas imprezy znikł ekspresowo jako dodatek do tatara.Nie wymaga wielu składników tylko
mąka,
woda i
drożdże. Można dodać do niego różne dodatki, np.
oliwki,
suszone pomidory.Chlebek nie jest za duży, ma pyszną, grubą chrupiącą skórkę. Przepis cytuje za autorem.
1. Składniki na
chleb mieszamy łyżką 30 sekund i odstawiamy na 12 - 18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc). Do pieczenia
chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywą (około 21 - 24 cm średnicy). Najlepszy jest garnek żeliwny. - ja użyłam zwykłego garnka w pełni metalowego.2.
Chleb można upiec z dodatkiem
sera - wówczas pachnie i smakuje jak dobra pizza :-) W miejsce
sera do
chleba można dodać np. posiekanych
suszonych pomidorów lub
oliwek. Można eksperymentować ze swoimi ulubionymi dodatkami, np.
anchois i
pieprz syczuański (na zdjęciu). Dodatków może być w
sumie nie więcej niż 200 g. Bardzo smaczny
chleb wychodzi ze 100 g
sera lub mieszanki różnych
serów i 100 g
suszonych pomidorów.3. Można też zrobić podstawowy
chleb bez żadnych dodatków (w poniższym przepisie pomijamy
ser i dajemy mniej
drożdży, 1/4 łyżeczki suszonych lub 5 g świeżych).Składniki: 400 g (3 szklanki)
mąki * 1 łyżeczka
soli3/4 łyżeczki suchych
drożdży (ja
daję 15 g świeżych
drożdży)**świeżo zmielony
czarny pieprz200 g
sera*** (pominąć w wersji bez dodatków)300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej
wodyotręby lub
mąka do obsypania
chleba* pszennej lub orkiszowej (uniwersalnej, tortowej, ale najlepiej chlebowej)** w przypadku
chleba bez dodatków (
sera,
suszonych pomidorów...) dajemy 1/4 łyżeczki
suszonych drożdży lub 5 g świeżych*** pokruszonego, drobno posiekanego lub startego na tarce. Jednego rodzaju lub mieszanki różnych, w miarę twardych lub kremowych, np.
sera pleśniowego,
camemberta,
brie, Gorgonzoli, Pecorino, Manchego,
Parmezanu lub innych sprawdzonych i ulubionych
serów. Część lub cały
ser można zastąpić posiekanymi
suszonymi pomidorami lub
oliwkami.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól, pokruszone
drożdże,
pieprz i
ser (jeśli go używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane
suszone pomidory czy
oliwki). Wszystko wymieszać. Wlać
wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na 12 - 18 godzin, najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć
mąką i wyłożyć w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi
mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją
mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny . Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych
mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż
chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy
chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).Wyjąć garnek z
chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć
chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.
Smacznego:)