Wykonanie
Po wczorajszych bagietkach z
mąki orkiszowej przyszedł czas na pyszny orkiszowy chlebek z chrupiącą skórką.
Chleb ma właściwie same zalety:jest lepszy od tego z piekarniciasta na
chleb nie trzeba zagniataćnie trzeba
mieć specjalnych żeliwnych naczyń - wystarczy zwykłe naczynie żaroodporne w wydaniu orkiszowym jest znacznie zdrowszy od pszennego (o zaletach stosowania
mąki orkiszowej możecie poczytać przy okazji przepisu na domowe
bagietki)Mój M. był przekonany, że
chleb kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością i nie mógł uwierzyć iż upiekłam go sama! Jest pyszny! Mój pierwszy domowy
chleb i
powiem Wam, że jestem zachwycona!
Czas wyrastania: 12-14 godzin + 2 godzinyCzas pieczenia : 30 minut w przykrytym naczyniu + 15-30 minut w naczyniu odkrytymCzas wyrabiania: ciasta NIE wyrabiamy, jedynie mieszamy przez 30 sekund.Potrzebujemy:400 g
mąki orkiszowej (najlepiej chlebowej)1 łyżeczkę
cukru (płaską)1 łyżeczkę
soli (płaską)3/4 łyżeczki suchych
drożdży lub 15 g świeżych1 i 1/3 szklanki chłodnej
wodyotręby np. pszenne do posypania
chlebaMąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką przez nie dłużej niż 30 sekund. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką najlepiej na całą noc (12-14 godzin, ale nie dłużej niż 18 godzin).Blat kuchenny posypujemy
mąką i wykładamy nasze wyrośnięte ciasto. Boki składamy do środka aby powstała kula. Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną i posypać ją
mąką, wyłożyć na nią ciasto, posypać je
otrębami i przykryć drugą częścią ściereczki. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny - do wyrośnięciaPiekarnik nagrzać na 250 stopni razem z naczyniem żaroodpornym. Uwaga, naczynie będzie bardzo gorące! Do rozgrzanego naczynia wkładamy kulę
chlebową (łączeniem do góry) i wstawiamy w przykrytym naczyniu na 30 minut, a następnie na 15-30 minut w naczyniu odkrytym (aż skórka będzie chrupiąca).
Chleb należy kroić gdy ostygnie. Smacznego!
*Przepis pochodzi ze strony tutaj