ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Po wczorajszych bagietkach z mąki orkiszowej przyszedł czas na pyszny orkiszowy chlebek z chrupiącą skórką. Chleb ma właściwie same zalety:
jest lepszy od tego z piekarni
ciasta na chleb nie trzeba zagniatać
nie trzeba mieć specjalnych żeliwnych naczyń - wystarczy zwykłe naczynie żaroodporne w wydaniu orkiszowym jest znacznie zdrowszy od pszennego (o zaletach stosowania mąki orkiszowej możecie poczytać przy okazji przepisu na domowe bagietki)
Mój M. był przekonany, że chleb kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością i nie mógł uwierzyć iż upiekłam go sama! Jest pyszny! Mój pierwszy domowy chleb i powiem Wam, że jestem zachwycona!
Czas wyrastania: 12-14 godzin + 2 godziny
Czas pieczenia : 30 minut w przykrytym naczyniu + 15-30 minut w naczyniu odkrytym
Czas wyrabiania: ciasta NIE wyrabiamy, jedynie mieszamy przez 30 sekund.
Potrzebujemy:
400 g mąki orkiszowej (najlepiej chlebowej)
1 łyżeczkę cukru (płaską)
1 łyżeczkę soli (płaską)
3/4 łyżeczki suchych drożdży lub 15 g świeżych
1 i 1/3 szklanki chłodnej wody
otręby np. pszenne do posypania chleba
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką przez nie dłużej niż 30 sekund. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką najlepiej na całą noc (12-14 godzin, ale nie dłużej niż 18 godzin).
Blat kuchenny posypujemy mąką i wykładamy nasze wyrośnięte ciasto. Boki składamy do środka aby powstała kula. Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną i posypać ją mąką, wyłożyć na nią ciasto, posypać je otrębami i przykryć drugą częścią ściereczki. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny - do wyrośnięcia
Piekarnik nagrzać na 250 stopni razem z naczyniem żaroodpornym. Uwaga, naczynie będzie bardzo gorące! Do rozgrzanego naczynia wkładamy kulę chlebową (łączeniem do góry) i wstawiamy w przykrytym naczyniu na 30 minut, a następnie na 15-30 minut w naczyniu odkrytym (aż skórka będzie chrupiąca).
Chleb należy kroić gdy ostygnie. Smacznego!
*Przepis pochodzi ze strony tutaj
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/04/chleb-z-naczynia-zaroodpornego-bez.html