Wykonanie
Pierwszy raz robiłam
chleb z dodatkiem
suszonych drożdży ..i szczerze mówiąc obawiałam się co z tego wyjdzie...a wyszedł piękny i smaczny chlebek..jest bardzo prosty do zrobienia...ja co prawda wyręczyłam się automatem do
chleba , ale to nie ma żadnego znaczenia...do tego
chleba można użyć
mąki pszennej lub zmieszać z żytnią stosunku mniej więcej 3 do 1 [ ja tak zrobiłam]..można również dodać różne
przyprawy np.
oregano,suszony
czosnek itp..u mnie akurat bez dodatków,ale następnym razem upiekę z dodatkami..A upiekę na pewno , bo taki chlebek jest naprawdę smaczny..Przepis podpatrzony tutaj .
50 dkg
mąki [ pszennej lub zmieszanej z żytnią]14 g
drożdży suchych Wypiekacz2 łyżeczki
cukru2 płaskie łyżeczki
soli4 łyżki
otrębów owsianych Kupiec400 ml ciepłej
wodytłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formy
Drożdże wsypać do ciepłej
wody i wymieszać .Odstawić na kilka minut na bok.Pozostałe sypkie składniki (poza
bułką tartą) wymieszać w dużej misce i wlać do nich
wodę z
drożdżami.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.[ ja wyręczyłam się automatem do
chleba].Wyrośnięte ciasto wymieszać jeszcze delikatnie i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie
bułką tartą formy.Tak przygotowane ciast odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawić na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.
Chleb dołączam do wrześniowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach" .