Wykonanie
Gdy tylko zobaczyłam u
Ilony przepis na domowy
chleb wiedziałam, że go wykorzystam. Nie przypuszczałam tylko, że minęły już 4 miesiące od tamtego wpisu.
Potrzebne składniki (na duże korytko ):1/2 kg
mąki1/2 kostki
drożdży2 łyżeczki
cukru2 płaskie łyżeczki
soli3 szklanki
otrębów ( 400 g )1 i 3/4 szklanki
wodybułka tarta i tłuszcz do blaszkiSposób wykonania:1/2 kostki
drożdży kruszymy, dodajemy 2 łyżeczki
cukru, trochę
wody i
mąki, mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Do miski wsypujemy 2 szklanki
mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 2 płaskie łyżeczki
soli, 3 szklanki
otrębów i dolewamy ok. 1 i 3/4 szklanki ciepłej
wody. Całość mieszamy. Posypujemy
mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy delikatnie
bułką tartą. Wykładamy ciasto ( jest luźne ).Pieczemy 30-40 min. w 200 st.Smacznego!Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.