ßßß Cookit - przepis na Chlebek bagietkowy – pełnoziarnisty

Chlebek bagietkowy – pełnoziarnisty

nazwa

Wykonanie

Bagietka w wersji pełnoziarnistej, zapraszam
Składniki na 2 chlebki bagietkowe:
1 szklanka ciepłej wody
3 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami
2¼ łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki miękkiego masła/margaryny
Na początku do szklanki nalewamy przestudzoną letnią wodę, wsypujemy drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut.
Do miski wsypujemy 2,5 szklanki mąki, sól i masło. Opuszkami palców wcieramy w mąkę masło, po czym wlewamy wodę z zdożdżami i mieszamy, aż woda się wchłonie.
Przekładamy ciasto na stolnicę, dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy około 15 minut. Formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Wyciągamy ostrożnie ciasto, dzielimy na 2 części i formujemy 2 podłużne chlebki. Układamy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy w 240 C około 15 – 20 minut, aż do zrumienienia. Przed samym włożeniem chlebków nacinamy je lekko ostrym nożem, piekarnik spryskujemy wodą, lub ustawiamy na dnie żarootporne naczynie z wodą.
Smacznego
Inne przepisy znajdziecie tu:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/pieczywo/chlebek-bagietkowy-pelnoziarnisty