ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-orkiszowo-owsiany

Chleb pszenno-orkiszowo-owsiany

nazwa

Wykonanie

Madzia po kolei, stopniowo, krok po kroku, przejmowała moje obowiązki na blogu, robiła coraz więcej. Tylko chleba piec nie chciała. Twierdziła, że nie lubi, że się nie zna na tym, że nie chce się babrać w mące. Aż pewnego razu i za to się wzięła i niedługo pewnie zupełnie mnie z bloga wywali :) Ale co tam, Madzia zaczęła tak pyszne chleby robić, że chętnie jej miejsca ustąpię :)
Ten chleb ma fajna chrupiącą, lekko słodką skórkę i nadzwyczaj miękki i zwarty środek. Będzie u nas gościł częściej, to pewne.
Potrzebujemy:
200 g mąki pszennej typ 650
100 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki owsianej
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży
Na wierz chleba:
2 łyżki miodu płynnego
3 łyżki otrębów (pszennych lub żytnich)
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy czystą szmatką i zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Latem wyrasta znacznie szybciej więc obserwujcie, musi mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość.
Przekładamy do foremek nasmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami lub wyłożonych papierem do pieczenia (te składniki są na dwie małe foremki, około 20 cm długości). Przykrywamy szmatką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto urośnie do brzegów formy (30-60 minut).
Wierzch smarujemy miodem i posypujemy otrębami. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 40 minut. W razie jeśli zobaczymy, że za mocno się rumieni to nakrywamy chleby folią aluminiową. Wyjmujemy z keksówki od razu po upieczeniu i studzimy na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/10/chleb-pszenno-orkiszowo-owsiany.html