Wykonanie
Dziś prezentuję bardzo ciekawy przepis na pyszny, domowy
chleb. Osoby zajmujące się wypiekami od razu zauważą, że sposób przygotowania jest dość nietypowy. To
chleb, który robi się praktycznie sam! To bodajże najprostszy, najłatwiejszy z przepisów. Naszej pracy jest przy nim naprawdę niewiele, za to rezultat jest świetny - bardzo smaczny, miękki, sprężysty
chleb w stylu rustykalnym, z dużymi dziurkami i chrupiącą skórką. Co lepsze, z podanych proporcji otrzymujemy aż dwa bochenki. Możemy upiec je jednocześnie lub upiec drugi kolejnego dnia. Dzięki temu codziennie będziemy mogli cieszyć się świeżym
pieczywem, szybkim i bezproblemowym. Przepis na podstawie Bread in 5 .
1,5 szklanki cieplej
wody (nie gorącej, ponieważ zniszczy to
drożdże)1 opakowanie
drożdży instant (7g)1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli3-3,5 szklanki
mąki pszennej typ 650pojemnik plastikowy do żywności o pojemności 3 litry z pokrywką1. W pojemniku mieszamy w ciepłej wodzie
drożdże z
cukrem i
solą. Stopniowo dodajemy
mąkę, mieszając ciasto (np. metalową rózgą kuchenną).Ciasto w pojemniku nakrywany luźno pokrywką tak, by miało dostęp powietrza. Pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Ciasto na tym etapie mocno wyrośnie, więc ważne jest, by pojemnik nie był za mały.Następnie zamykamy pojemnik szczelnie pokrywką i chowamy do lodówki, najlepiej na noc.2. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki. Oddzielamy 500g ciasta - będzie to dokładnie jego połowa. Podsypując trochę
mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni, formujemy bochenek. Bochenek pozostawiamy do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania
chleba lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej
mąką, lub w blaszanej foremce do pieczenia, np. keksówce. Na wierzchu
chleba robimy ozdobne nacięcia. Dzięki nacięciom
chleb również nie popęka podczas pieczenia.Z drugiego kawałka ciasta możemy uformować drugi bochenek lub pozostawić je w lodówce i upiec kolejnego dnia. Ciasto może przebywać w lodowce do 3 dni. Dzięki temu codziennie możemy cieszyć się świeżym
chlebem!
Chleb pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej, przykryty ściereczką. Na tym etapie
chleb nie wyrasta już bardzo wysoko.3. Do nagrzanego wcześniej do temperatury 220 st. C piekarnika wkładamy na dno blaszaną formę do ciasta, wypełnioną
wodą - to zapewni nam w piekarniku odpowiednią ilość pary
wodnej. Następnie wstawiamy wyrośnięty
chleb.
Chleb pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch będzie złoty.Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.