Wykonanie
Kolejne wydarzenie z
serii Wypiekanie na śniadanie, czyli wspólna akcja blogerów kulinarnych. Dla przypomnienia: prowadzący akcję (akurat w tym wypadku my) zarzuca jakiś temat i wszyscy w koło tego tematu coś robią.
Madzia już od dawna męczyła mnie o
grahamki więc pomyślałem, że połączę przyjemne z pożytecznym. Zrobię
Madzi te jej
grahamki, a przy okazji będzie dobry temat do Wypiekania na śniadanie. A dodatkowo podzielę się z ludźmi niezłym przepisem, który na tę potrzebę opracowałem. Bo, szczerze mówiąc, nie jestem fanem
grahamek. A te wyszły naprawdę niezłe, z całą pewnością do nich
wrócę jeszcze nie raz. Tym bardziej, że ponoć to bardzo zdrowa
mąka. Swoją nazwę wzięła od prezbiteriańskiego pastora Sylvestra Grahama, jednego z pierwszych propagatorów idei zdrowego odżywiania. Graham był zwolennikiem rezygnacji ze spożywania wysokoprzetworzonej białej
mąki (którą, tak na marginesie, ja uwielbiam), uważając
otręby za lekarstwo na złe nawyki żywieniowe.Inaczej niż w zwykłej
mące razowej, w której całe ziarno jest grubo mielone, w procesie produkcji
mąki Grahama części ziarna (bielmo, zarodek i
otręby) są silnie rozdrabniane. Z drobno zmielonego bielma powstaje biała
mąka, do której następnie dodawane są grubo zmielone pozostałe części ziarna. Gotowy produkt zawiera około 83% bielma, 14,5%
otrąb i 2,5% zarodków - ma taki sam skład jak całe ziarno.Zatem kto chce żyć długo i szczęśliwie niech zajada się
mąką pana Grahama. Bo, jak powszechnie wiadomo, pieniądze szczęścia nie dają, ale świeże
pieczywo już z całą pewnością :)Potrzebujemy:170 g
mąki pszennej typ 650320 g
mąki graham (typ 1850)ok. 315 ml
wody2 łyżeczki
drożdży instant2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliWszystkie składniki łączymy ze sobą i przez ok. 10-15 minut wyrabiamy ciasto.
Mąka niestety będzie się nieco kleiła, więc jak mamy jakieś mechaniczne urządzenie do wyrabiania ciasta to warto z niego skorzystać. Jeżeli uznamy, że ciasto jest jednak zbyt rzadkie to dosypujemy troszkę
mąki, jak za twarde to odrobinę
wody. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na posypany
mąka blat. Dzielimy na 8 równych części i z każdej z nich formujemy podłużną
bułkę. Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia, dodatkowo posypanym
mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Pieczemy 20 minut w 220 stopniach.Zamiast
drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych
drożdży.Smacznego!W tym Wypiekaniu udział brali:Bożena z Moje domowe kucharzenieJulianna z Obiad gotowy!Dorota z Moje małe czarowanieJola z Nasze życie od kuchniWiosenka z Eksplozja smaku
Alina z Ala piecze i gotujeMarzena z Kulinarne szaleństwa ManiusiElżbieta z W poszukiwaniu SlowLifeStrona tego wydarzenia: KLIKStrona Wypiekania na śniadanie: KLIK
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)