Wykonanie
Jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z
chlebami na zakwasie :) Piekę różne
chleby coraz częściej, już prawie regularnie. Myślę, że warto podjąć ten wysiłek, żeby
mieć w domu prawdziwy
chleb :) To czysta poezja smaku... a pachnie przy tym obłędnie i jest dłuuuugo świeżutki. Dwa dni temu był obchodzony Światowy Dzień
Chleba, więc to świetna okazja, by się Wam pochwalić takim
chlebkiem :) Przepis jest bardzo prosty, a znalazłam go u Liski.Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".
Składniki:50 dag
mąki pszennej typ 650300 g
wody (letniej i przegotowanej)1 płaska łyżeczka
soli150 g aktywnego zakwasu8 g świeżych
drożdży lub 3 g
drożdży instantDodatkowo:
olej rzepakowy,
mąka do posypania
chlebaWszystkie składniki na ciasto
chlebowe wymieszać i wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej
mąki, tylko przykrywamy je bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej wcześniej
olejem foremki (ja używam foremki 11 cm x 30 cm z nieprzywieraną powłoką). Chlebek spryskujemy
olejem, posypujemy
mąką oraz odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie chlebek powinien podwoić swoją objętość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 210 ° C i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.