Wykonanie
Od niedawna jestem współautorką bloga Ugotuj z nami klik i tam proponujemy wam i sobie wyzwania. Jednym z wyzwań było upieczenia
chleba z melasą i kuminem według przepisu
Ilony Kuchnia
Ilony klik . Podjęłam wyzwanie i
chleb wedle przepisu zrobiłam. Najbardziej ciekawił mnie kumin co on wniesie do smaku chleba?, czy będzie mi smakowało i reszcie mojej rodzinie. Już za pierwszym kęsem kromki wiedziałam, że to jest to bardzo delikatny, puszysty, sprężysty i do tego ten tajemniczy smak kuminu. Pycha!! Jestem pewna, że nie raz go jeszcze upiekę. Gdy zaczęłam wyrabiać ciasto dość mocno się kleiło więc do przepisu dosypałam jeszcze dodatkowy kubek
mąki żytniej a do podsypywania użyłam
mąki pszennej. Pełna obaw wstawiłam
chleb do miski przykryłam ściereczką i czekałam. Od czasu do czasu zerkając czy rośnie i jestttt !ciasto wypełniło miskę !!!!Wedle wskazówek ciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek, z kolejną nutą... czy on mi wypełni moją foremkę tak jak jest to napisane w opisie. Godzina minęła szybko a z foremki uśmiechał się do mnie pięknie wyrośnięty chlebek a aromat kuminu unosił mi się po kuchni. Więc nie pozostało mi nic innego jak go upiec.Piekłam go 30 minut a zapach unoszący się po domu ciepłego
chleba - BEZCENNY! po wyjęciu z pieca nie czekałam ani minuty dłużej, aby ugryźć pierwszy kęs, moje podniebienie szczęśliwe moje obawy kuminu bezpodstawne !
Chleb jest przepyszny a najlepszą recenzją jest , że moje małe córki wcinały go aż im się uszka trzęsły nic ując nic dodać <3
SKŁADNIKI : z przepisu wyszły mi dwie tradycyjne keksówki przepis podaje w całości za autorką4 łyżki
drożdży instant ( dwa opakowania )2,5 szklanki ciepłej
wody2,5 łyżki melasy ( użyłam z
chleba świętojańskiego )2 łyżki czubate
mąki typ18502 szklanki
mąki żytniej typ 720 (dodałam jeszcze jedną )2 szklanki
mąki pszennej typ 450 plus do podsypania2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki mielonego kuminu
SPOSÓB WYKONANIA :Robimy zaczyn.
Drożdże, odrobinę ciepłej
wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15 minut, aby urosły.3 rodzaje
mąki łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, musi być miękkie i elastyczne (około 10 minut).Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ją czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinkę.Wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wypełnić foremki.Wyrośnięte ciasto pieczemy w 200 stopniach C około 1 godzinę.Gorące
chlebki studzimy na kratce.
Chleb jest przepyszny !! i ta nuta tajemniczości co
daje kumin polecam !