Wykonanie
Składniki na
chleb mieszamy łyżką 30 sekund i odstawiamy na 12 - 18 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Do pieczenia
chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywką. Najlepszy jest garnek żeliwny, ale nada się też inny, który jest odporny na wysokie temperatury - gęsiarka, a nawet żaroodporne naczynie szklane.
Chleb można upiec z dodatkiem
sera - wówczas pachnie i smakuje jak dobra pizza :-) W miejsce
sera do
chleba można dodać np. posiekanych
suszonych pomidorów,
oliwek lub niemielone
siemię lniane. Można eksperymentować ze swoimi ulubionymi dodatkami, np.
anchois i
pieprzem syczuańskim. Dodatków może być w
sumie nie więcej niż 200 g. Bardzo smaczny
chleb wychodzi ze 100 g
sera lub mieszanki różnych
serów i 100 g
suszonych pomidorów. Można też zrobić podstawowy
chleb bez żadnych dodatków (w poniższym przepisie pomijamy
ser i dajemy mniej
drożdży, 1/4 łyżeczki suszonych lub 5 g świeżych) - taki jest też na poniższych zdjęciach. Taki pozostanie chyba moim ulubionym. To taki
chleb awaryjny, ale może stać się ulubionym . Ma wspaniały miąższ i jest pyszny. Smakuje jak
chleb a nie jak niesłodzone
ciasto drożdżowe.Wieczorem okazuje się, że
pieczywo się skończyło, zakwas nieodświeżony, chciałoby się zjeść kromkę
chleba z chrupiącą skórką - kaprys swój można spełnić w mniej niż 5 minut. Następnego dnia czynności też zabierają tylko chwilę. Wystarczy być w domu i
mieć minutnik by dobrze rozplanować czynności.Przepis z książki " My bread, The revolutionary no-work, no knead method ", Jima Laheya, który znalazłam na blogu kwestiasmaku (poniżej cytuję za
Asią). Zanim powiecie "nie mam czasu na pieczenie
chleba w domu", obejrzyjcie film (z udziałem
Marka Bittmana w roli głównej) i zobaczcie jakie to proste i szybkie.Składniki:[do odmierzania składników używam wagi]400 g (3 szklanki)
mąki pszennej, typ 650*1 łyżeczka
soli (5 ml)15 g świeżych
drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych ** - 5 g jeśli pieczemy
chleb bez dodatkówświeżo zmielony
czarny pieprzopcjonalnie: 200 g
sera żółtego*** (pominąć w wersji bez dodatków), można dać w zamian
suszone pomidory,
oliwki itp., (ja nie dodaję
sera ze względu na kaloryczność), można też dać
siemię lniane niemielone - nie więcej niż 1/2 szklanki300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej
wodyotręby lub
mąka do obsypania
chlebainne opcje smakowe: np. 1-2 łyżeczki suszonego oregano/kminku/pieprzu syczuańskiego (warto)* pszennej lub orkiszowej (uniwersalnej, tortowej, ale najlepiej chlebowej, w sklepach łatwo dostępna jest
mąka typ 650 i taka jest najlepsza)** w przypadku
chleba bez dodatków (
sera,
suszonych pomidorów, siemienia itd.) dajemy 1/4 łyżeczki
suszonych drożdży lub 5 g świeżych*** pokruszonego, drobno posiekanego lub startego na tarce. Jednego rodzaju lub mieszanki różnych, w miarę twardych lub kremowych, np.
sera pleśniowego,
camemberta,
brie, Gorgonzoli, Pecorino, Manchego,
Parmezanu lub innych sprawdzonych i ulubionych
serów. Część lub cały
ser można zastąpić posiekanymi
suszonymi pomidorami lub
oliwkami.Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól, pokruszone
drożdże,
pieprz i
ser (jeśli go używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane
suszone pomidory czy
oliwki). Wszystko wymieszać. Wlać
wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na 12 - 18 godzin, najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć
mąką i wyłożyć w to miejsce wyrośnięte ciasto z miski. Oprószonymi
mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją
mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę.Ja - tak jak na filmie - wysunęłam garnek wraz z blachą, bez wyjmowania go, ostrożnie zdjęłam pokrywę, wrzuciłam
chleb i przykryłam garnek.Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych
mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż
chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy
chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).Wyjąć garnek z
chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć
chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kuchenną kratkę (może być ta z wyposażenia piekarnika) do całkowitego ostudzenia -
chleb położony na kratkę może swobodnie odparować. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.UWAGA:jeśli piekę z podwójnej porcji to czas pieczenia jest następujący: 40 minut pod przykryciem, 20 minut bez pokrywki.