Wykonanie
To chlebek, który pewnie wiele osób już piekło albo chociaż widziało go w
sieci. Bardzo często można go spotkać na blogach i nie ma się co dziwić, bo jest rewelacyjny. Pracy wymaga niewiele, wymaga natomiast odrobinę czasu, ale nie naszego tylko dla siebie :-)Ja piekłem ten
chleb już wiele
razy i ta wersja, którą Wam przedstawię, smakowała mi najbardziej. Najgorsze w całej produkcji tego bochenka jest to czekanie na jego ostygnięcie, bo cała masa zapachów atakuje nas już, gdy tylko garnek z
chlebem trafi do piekarnika. Przyznam się szczerze, że nie raz zdarzało mi się go jeść mocno ciepłego (zresztą, o ile pamiętam, te zdjęcia też przedstawiają ciepły chlebek). Bywało tak, że chłodziłem go na balkonie, na mrozie wzbudzając ogromne zainteresowanie sikorek!Jako dodatków do niego używałem wielu różnych składników, w każdej wariacji
chleb jest po prostu bombowy. W tej poniżej dodałem po 40 g każdego składnika, a były nimi:
suszone pomidorki,
czarne oliwki oraz
sery -
feta, gouda i mimolette. W tej kombinacji bochenek jest po prostu nieziemski :-)
Składniki:400 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli15 g świeżych
drożdżyszczypta świeżo zmielonego
czarnego pieprzu200 g ulubionych dodatków (np.
oliwki,
suszone pomidory, różne rodzaje
sera,
zioła)300 g chłodnej
wodyotręby lub
mąka do obsypania
chlebaMąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól,
pieprz, pokruszone
drożdże i dodatki, których w
sumie powinno być około 200 g. W tym przypadku są to posiekane
suszone pomidorki, posiekane
oliwki, pokrojona w kostkę
feta i starte na grubej tarce
sery. Wszystko wymieszać, wlać
wodę i energicznie wymieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto będzie klejące). Miskę przykryć folią spożywczą (lub pokrywką) i odstawić do wyrośnięcia na około 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.Stolnicę lub matę silikonową lekko oprószyć
mąką, obok niej rozłożyć czystą bawełnianą ściereczkę również oprószoną
mąką. Na stolnicę wyłożyć ciasto z miski i oprószonymi
mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę. Następnie przełożyć kulę ciasta na przygotowaną wcześniej ściereczkę - łączeniem do dołu. Przykryć ciasto bokami ściereczki, tworząc rodzaj "węzełka", odstawić do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu) na ok. 60-90 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do temperatury 250 stopni, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika, a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny, ceramiczny o średnicy 20-24 cm. Po nagrzaniu piekarnika, gdy również ciasto jest gotowe, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywkę. Ostrożnie zsunąć ciasto ze ściereczki do garnka (łączeniem do góry) i wierzch ciasta obsypać
mąką lub
otrębami. Garnek przykryć, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zdjąć z niego pokrywkę i piec dalej, aż
chleb będzie dobrze zrumieniony, ale nie przypalony. Zajmie to kolejne 15-30 minut (zwykle piekę 20-25 minut, a gdy
chleb zbyt szybko się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia). Po upieczeniu wyjąć naczynie z
chlebem z piekarnika, chwilkę przestudzić i ostrożnie, podważając
chleb, wyjąć go z garnka. Studzić na kratce.Smacznego :-)
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego
pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno