Wykonanie
Przepyszny
chleb o fantastycznej grubej chrupiącej skórce. Gdy znalazłam ten przepis na Kwestii Smaku .
Chleb sposobem przygotowania bardzo przypomina pieczony wcześniej przeze mnie
chleb na ziarnku
drożdży, jednak ten jest z dodatkiem
sera i
oliwek oraz pieczony jest ciut inaczej.
Chleb można upiec z dowolnymi dodatkami (mieszanina różnych
startych serów, pokrojne
oliwki,
suszone pomidory... co kto lubi... Zasada jest tylko taka że dodatki nie mogą przekroczyć 200g oraz garnek musi
mieć średnicę nie większą niż 21-24 cm :) Ja miałam niestety większy i chlebek wyszedł plaskaty Nie stracił jednak na smaku :) Zatem do dzieła :)Składniki:400g
mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 550 (lub np orkiszowej)1 łyżeczka
soliświeżo zmielony
czarny pieprz3/4 łyżeczki suchych lub 15g świeżych
drożdży (jeśli
chleb pieczemy bez dodatków to wystarczy 5g świeżych lub 1/4 łyżeczka suchych)200g
sera (ulubione żółte lub
brie,
cammembert, gorgonzola. Mogą też być
oliwki lub
suszone pomidory. Pominąć jeśli bez dodatków)300g
wodyotręby lub
mąka do obsypania
chlebaMąkę przesiać do dużego garnka (ja robię w glinianym). Dodać pokruszone
drożdże,
sól i pokrojone dodatki (
ser można grubo zetrzeć). Wymieszać, dolać
wodę i wyrobić krótko (ciasto będzie się kleiło). Naczynie odstawić przykryte na 12-18 godzin w ciepłym miejscu najlepiej na noc.Następnego dnia wyjąć ciasto na opruszoną
mąką stolnicę. Rozciągnąć i złożyć
brzego do środka formując kulę. Odłożyć ją na obsypaną
mąką ściereczkę (łączeniem do dołu). Ponownie odstawić na 1-2 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do 240-250 stopni razem z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym (koniecznie z pokrywką o średnicy 21-24cm). Gdy ciasto wyrośnie, a piec się nagrzeje ostrożnie żeby się ne poparzyć wyjmujemy garnek, przekładamy na opruszonych
mąką dłoniach lub zsuwany do niego ciasto ze ścierczki (łączeniem do góry), przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy az będzie dobrze zrumieniony ok 20 minut. Gdyby
chleb zbyt szybko się rumienił można przykryć go folią aluminiową.Po upieczeniu wyjąć garnek z piekarnika. Po kilku minutach podważyć go nożem i wyjąć. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu czyli po ok. 1 godzinie.Smacznego :)