ßßß
W ten weekend miało być jesiennie. Z zeszłego roku został mi jeszcze jeden wielki słój pasteryzowanego purre dyniowego i chciałam zrobić tartę dyniowo-czekoladową, ale... Ściągnęłam ostatni numer Sweet Paul Magazine (Fall, nr 10), zobaczyłam przepis na widoczne na zdjęciach ciasto i przepadałam :-) Niestety moja pomarańczowa przyjaciółka musi jeszcze trochę poczekać.Ciasto w smaku jest dość wytrawne, dlatego karmelizowane słodko-słone pecany fajnie je kontrują. Tarta nie jest może najlepszym ciastem, jakie w życiu jadłam, ale na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię. Co najważniejsze, smakowała mojemu Ukochanemu, który - jak już na blogu kilka razy było wspomniane - nie lubi słodyczy.Co będzie potrzebne?(na formę prostokątną 29x20 cm)Na ciasto:160 g masła (miękkiego)1/2 szklanki cukru pudru (+ 2 łyżki)2 żółtka1.5 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki gorzkiego kakao+ mikser, forma do tartyNa ganache:3/4 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%)200 g czekolady gorzkiej lub deserowej (+ dodatkowe 3 kostki)150 g brązowego cukru (jasnego)+ rondelek z grubym dnemKarmelizowane orzechy:150 g orzechów pecan (mogą być też włoskie)150 g cukru1 łyżka wody1 łyżeczka soli morskiej+ rondelek z grubym dnemJak to zrobić?Ciasto:Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (termoobieg)Masło ucieramy z cukrem pudrem aż stanie się puszyste i białe. Dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Dosypujemy mąkę i kakao i wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ścianek dzieży (miski).Formę do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy na godzinę.Pieczemy na środkowej półce piekarnika aż stanie się chrupkie - ok. 15-20 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce.Ganache:Wszystkie składniki mieszamy i rozpuszczamy w garnuszku, na małym ogniu. Wylewamy na wystudzony spód.Karmelizowane orzechy:Cukier umieszczamy w rondelku, zalewamy go wodą i podgrzewamy na średnim ogniu aż stanie się płynny i złoto-brązowy (trwa to kilkanaście minut). Dosypujemy sól i wrzucamy pecany - mieszamy.Wykładamy na papier do pieczenia i pozwalamy ostygnąć. Łamiemy i układamy na cieście.Gotową tartę wkładamy do lodówki i chłodzimy przez 3 godziny.Smacznego!



