Wykonanie

Jak śpiewał Frank Sinatra w piosence "New York, New York":I want to
wake up in that
cityThat doesn't sleepAnd find I'm king of the hillTop of the heapCóż, dzięki dzisiejszemu sernikowi nie obudzicie się w Nowym Jorku, gdyż nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych, ale jedząc go zawsze możecie sobie wyobrazić przechadzki Fifth Avenue albo błogi odpoczynek w Central Parku :-)Przy okazji pozdrawiam moją koleżankę Ewelinę, która była inspiracją dla dzisiejszego przepisu i która pewnie właśnie przechadza się po Manhattanie ;-)Co będzie potrzebne?(tortownica 21 cm)Na spód:180 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia55 g drobnego
cukru do wypieków80 g
masła (pokrojonego w kostkę)1 łyżeczka drobno posiekanej
skórki cytrynowej1
jajko+ malakser lub miska i siła własnych rąk :-), a także: tortownica o średnicy 21-23 cm, papier do pieczenia, wałekNa masę
serową:750 g gotowego
twarogu sernikowego (lub zwykłego - potrójnie zmielonego)190 g drobnego
cukru do wypieków60 g
mąki pszennej2 łyżeczki drobno posiekanej
skórki cytrynowej2 łyżeczki drobno posiekanej
skórki pomarańczowej1 łyżeczka ekstraktu
pomarańczowego (opcjonalnie)1 łyżeczka ekstraktu
cytrynowego (opcjonalnie)4
jajka2/3 szklanki
śmietany kremówki 36%+ mikserNa
śmietanową pierzynkę:1.5 szklanki
śmietany kremówki 36%1 łyżka
cukru pudru+ mikserNa kandyzowane skórki
cytrusowe:skórka z 3
pomarańczyskórka z 3
cytrynskórka z 3
limonek200 g drobnego
cukru do wypieków60 ml
wody+ rondelek, papier do pieczeniaJak to zrobić?Spód:Wszystkie składniki oprócz
jajka umieszczamy w malakserze i wyrabiamy do czasu aż będą przypominać okruchy
chlebowe (to samo tyczy się wyrabiania ręcznego). Następnie dodajemy
jajko i wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Zagniatamy w kulkę, owijamy w przezroczystą folię spożywczą i schładzamy przez pół godziny w lodówce.W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210°C.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy
masłem.Gdy ciasto już się schłodzi, umieszczamy je na lekko podsypanym
mąką papierze do pieczenia, posypujemy je z wierzchu
mąką i przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia. Wałkujemy do momentu aż średnica wywałkowanego okręgu pozwoli nam na
pokrycie całego dna i
boków tortownicy. Zdejmujemy wierzchni papier do pieczenia i za pomocą kawałka papieru
spod spodu wywracamy ciasto do tortownicy - wyrównujemy.Rada: można też po prostu wylepić
ciastem tortownicę ;-)Papier do pieczenia zostawiamy w tortownicy i wysypujemy na niego kulki obciążające do pieczenia albo suchy ryż/fasolę/groch.Pieczemy przez 10 minut, po czym wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier z kulkami, uklepujemy ciasto łyżką i wsadzamy z powrotem do piekarnika - tym razem na 5 minut. Wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć.Masa serowa:Wszystkie składniki oprócz
jajek i
śmietany kremówki wkładamy do misy i miksujemy do czasu aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy po jednym
jajku na raz, za każdym razem dokładnie wyrabiając. Na koniec wlewamy
śmietanę i miksujemy do połączenia.Gotową masę wylewamy na przygotowany spód z ciasta i pieczemy razem przez 90-100 minut w 150°C.Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schładzamy w lodówce przez noc.Przed podaniem dekorujemy
bitą śmietaną i kandyzowanymi skórkami
cytrusów.Śmietanowa pierzynka:Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, na koniec dosypując
cukier. Wykładamy na ciasto, wyrównujemy.Kandyzowane
cytrusowe skórki:Aby pozbyć się goryczy, umieszczamy skórki w rondelku z
wodą, zagotowujemy i gotujemy przez minutę, po czym odcedzamy i ponawiamy czynność, zalewając je świeżą
wodą.W rondelku umieszczamy
cukier i wlewamy
wodę. Na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia
cukru, następnie wsypujemy skórki i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut albo do czasu, kiedy skórki zrobią się niemal przezroczyste.Wyłączamy ogień, pozwalamy ostygnąć. Przecedzamy (nie wylewamy
syropu, jest świetny jako dodatek do sernika). Wysypujemy na papier do pieczenia, pozwalamy wyschnąć. Dekorujemy, umieszczając skórki na
bitej śmietanie.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!





