ßßß
Kupiłam dziś piękny kawałekwołowiny. Pokroiłam go na plastry5-6 milimetrowej grubości.Rozbiłam tłuczkiem.Obsypałam solą i pieprzem.Każdy plaster mięsaposmarowałam cienkąwarstwą musztardy sarepskiej,obłożyłam plasterkamisurowego boczku,cząstkami kiszonego ogórka i piórkami białej cebuli.Zwinęłam w rulon i spięłam wykałaczkami.Zrazy obsmażyłam z każdej strony na klarowanym maśle.Przełożyłam do głębokiej patelni, zalałam gorącym, wołowym rosołem.Dodałam dwa ząbki czosnku, jedną marchewkę i małą suszoną papryczkę pepperoni.Nie dodawałam żadnych innych przypraw, gdyż rosół, którym zalałam roladkibył już solidnie doprawiony.Dusiłam na małym ogniu około 2 , 5 godziny.Gdy mięso było miękkie, wyjęłam je z sosu i usunęłam wykałaczki.Marchewkę i czosnek zmiksowałam z płynem, w którym dusiło się mięso.Powstał aksamitny, gładki sos.Zagęściłam go łyżeczką mąki ziemniaczanej.Zrazy ponownie włożyłam do sosu.
Przygotowałam buraczki:trzy buraki ugotowałamdo miękkości, obrałam i starłam na tarceo największych oczkach.Na patelni podsmażyłamposiekaną cebulę,dodałam buraki i jednoduże, pokrojone w kosteczkęjabłko. Smażyłam do momentu,aż woda z buraków wyparowała.Doprawiłam solą, cukrem,sokiem z cytryny i chrzanem.Zrobiłam też surówkę z marchewki. Sposób jej wykonaniazamieszczony jest tutaj .Ziemniaki obrałam, ugotowałam. Po odcedzeniu i odparowaniu dodałam do nichłyżkę masła i łyżkę śmietany 12%. Dokładnie rozdrobniłam tłuczkiem.Powstałe piure nakładałam na talerze łyżką do lodów.Danie typowo polskie, smaczne, pożywne, kolorowe.Smacznego :)