ßßß
Czerstwe pieczywo możnawykorzystać na setki różnychsposobów.Można przyrządzić smacznegrzanki z pomidorami,wędliną, kiszonym ogórkiem,cebulą i serem,można pokroić w kostkę,zasmażyć na oliwie z czosnkiem i dodać do czystej zupy,można zmielić i stosować jako bułkę tartą,można też wykorzystaćdo mielonego mięsa, albo jak podpowie wyobraźnia,zastosować w każdym innym celu.Jeden z wielu moich pomysłów na pyszne danie z czerstwegopieczywa to smażony chleb.W zależności od humoru, apetytu i chęci sporządzam go w rozmaity sposób.Niekiedy moczę w wodzie, rozbełtanym jajku i smażę,innym razem moczę w mleku, maślance lub mleczku kokosowym,potem zawsze smażę lub zapiekam z różnymi dodatkami:serem, ziołami, pieczarkami, warzywami.Tym razem twarde kromki chleba zanurzyłam w mleku z dodatkiemsoli, pieprzu, cząbru i kurkumy.Usmażyłam na patelni, na której roztopiłam klarowane masło.Gorące porcje podałam z twarożkiem wymieszanym ze szczypiorkiem,rzodkiewką i gęstą śmietaną 18%.Smacznego :)