Wykonanie

Niedawno otrzymałam w prezencie książkę pod tytułem:"Dawne smaki Kociewia" autorstwaPani Krystyny Gierszewskiej.Przepisy w niej zawarte zachęcajądo zapoznania się z pięknymkrajobrazem, architekturą, spokojemrzek, gwarą, z całym dziedzictwemkulturowym i kulinarnym regionu.Kociewie jest mi wyjątkowo bliskie.W domu rodzinnym często gościłypotrawy typowe dla tego obszaru,nieobca jest mi też jego gwara.Prezentowałam już smakowitości z książki Pani Krystyny.Były to rogaliki z
konfiturą z
płatków róży . Wiem, że kilka osóbczytających tego bloga miało okazję je kosztować, kilka innychsporządziło je samodzielnie.Wszyscy zachwalali i zachwycali się wybornym smakiem.Jestem pewna, że takie samo smakowe zaskoczenie wywołająszneki z glancem, czyli drożdżówki z lukrem :)Użyłam połowy proporcji i wyszło mi mnóstwo pysznych drożdżówek,przywołujących zapach domu i dzieciństwa.Podaję oryginalny przepis: 1 kg
mąki pszennej, 1/2 l
mleka,1/2 łyżeczki
soli, szklanka
cukru, 1/2 kostki
margaryny, 4
jaja,10 dag
drożdży,
mąka do zagniatania,1/2 kg
wiśni w cukrze lub inne
owoce sezonowe.Kruszonka: 10 dag
masła, szklanka
mąki pszennej, szklanka
cukru,
cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.
Lukier: 1/2 kg
cukru pudru, wrzątek
Drożdże rozmieszać w niewielkiejilości ciepłego
mleka i łyżce
cukru.Odstawić do wyrośnięcia.
Mleko wlać do miski, wsypać
cukieroraz
sól, wymieszać i podgrzać.Wsypać 1 kg
mąki i mieszającdrewnianą łyżką, dodawaćpo jednym
jajku, a następniestopioną
margarynę. Dodaćwyrośnięte
drożdże i dobrze wyrobić.Przykryć i odstawić, a gdy ciastopodwoi swoją objętość,wykładać je porcjami na stolnicę, podsypując
mąką.Lekko zagnieść i uformować wałek grubości literatki. Wałek pokroić w plastryo grubości 2 cm i ułożyć je na posmarowanej blasze (nie za gęsto).Każdy plaster spłaszczyć dnem szklanki, położyć
wiśnie i posypać kruszonką,a gdy podrosną, piec w temperaturze 180°C około 25 minut.Każdą sznekę polukrować.Bardzo smacznie zachęcam do pieczenia :)