ßßß Cookit - przepis na Kociewskie szneki z glancem

Kociewskie szneki z glancem

nazwa

Wykonanie

Najpyszniejsze drożdżówki z wiśniami, waniliową kruszonką i gęstym lukrem. O wiele lepsze
niż kupione w piekarni.
Szneki prezentowałam już kiedyś;
wyglądem przypominały bardziej
bułki, choć przepis był ten sam.
Pochodzi z książki Pani Krystyny
Gierszewskiej pt: "Dawne smaki
Kociewia".
Ciasto: 1 kg mąki pszennej,
1/2 l mleka, 1/2 łyżeczki soli,
szklanka cukru, 1/2 kostki
margaryny, 4 jaja, 10 dag drożdży, mąka do zagniatania,
1/2 kg wiśni w cukrze lub inne owoce sezonowe. Kruszonka: 10 dag masła, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru,
cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Lukier: 1/2 kg cukru pudru, wrzątek Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłego mleka i łyżce cukru.
Odstawić do wyrośnięcia. Mleko wlać do miski, wsypać cukier oraz sól,
wymieszać i podgrzać. Wsypać 1 kg mąki i mieszając drewnianą łyżką,
dodawać po jednym jajku, a następnie stopioną margarynę.
Dodać wyrośnięte drożdże i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić, a gdy ciasto
podwoi swoją objętość, wykładać je porcjami na stolnicę, podsypując mąką.
Lekko zagnieść i uformować wałek grubości literatki. Wałek pokroić w plastry
o grubości 2 cm i ułożyć je na posmarowanej blasze (nie za gęsto).
Każdy plaster spłaszczyć dnem szklanki, położyć wiśnie i posypać kruszonką,
a gdy podrosną, piec w temperaturze 180°C około 25 minut.
Każdą sznekę polukrować.
Proporcje zmniejszyłam o połowę - uzyskałam 18 drożdżówek.
W przepisie zmieniłam składniki lukru. Wrzątek zastąpiłam mlekiem.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/01/kociewskie-szneki-z-glancem.html