Wykonanie

Najpyszniejsze drożdżówki z
wiśniami,
waniliową kruszonką i gęstym lukrem. O wiele lepszeniż kupione w piekarni.Szneki prezentowałam już kiedyś;wyglądem przypominały bardziej
bułki, choć przepis był ten sam.Pochodzi z książki Pani KrystynyGierszewskiej pt: "Dawne smakiKociewia".Ciasto: 1 kg
mąki pszennej,1/2 l
mleka, 1/2 łyżeczki
soli,szklanka
cukru, 1/2 kostki
margaryny, 4
jaja, 10 dag
drożdży,
mąka do zagniatania,1/2 kg
wiśni w cukrze lub inne
owoce sezonowe. Kruszonka: 10 dag
masła, szklanka
mąki pszennej, szklanka
cukru,
cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.
Lukier: 1/2 kg
cukru pudru, wrzątek
Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłego
mleka i łyżce
cukru.Odstawić do wyrośnięcia.
Mleko wlać do miski, wsypać
cukier oraz
sól,wymieszać i podgrzać. Wsypać 1 kg
mąki i mieszając drewnianą łyżką,dodawać po jednym
jajku, a następnie stopioną
margarynę.Dodać wyrośnięte
drożdże i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić, a gdy ciastopodwoi swoją objętość, wykładać je porcjami na stolnicę, podsypując
mąką.Lekko zagnieść i uformować wałek grubości literatki. Wałek pokroić w plastryo grubości 2 cm i ułożyć je na posmarowanej blasze (nie za gęsto).Każdy plaster spłaszczyć dnem szklanki, położyć
wiśnie i posypać kruszonką,a gdy podrosną, piec w temperaturze 180°C około 25 minut.Każdą sznekę polukrować.Proporcje zmniejszyłam o połowę - uzyskałam 18 drożdżówek.W przepisie zmieniłam składniki lukru. Wrzątek zastąpiłam
mlekiem.Bardzo smacznie polecam :)