Wykonanie
Prosty niezawodny przepis na
ciasto drożdżowe.....






Składniki :- na dwie blachy1 kg
mąki pszennej1 kostka
masła-6
jajek-1 szklanka
cukru-1
cukier waniliowy1,5 szklanki
mleka-10 dkg
drożdży1 łyżeczka
soliKruszonka :-1 kostka
masła (lub
margaryny według uznania )-1 szklanka
cukru- 1
cukier waniliowy-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-40 dkg
mąki3-4
jabłkaKruszonka :Rozcieramy
masło z
cukrem ,
mąką,
cukrem waniliowym,
proszkiem do pieczeniapalcami aż powstanie kruszonkaPrzygotowanie :Wszystkie składniki do ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową.Z
drożdży części
mleka (letnie)
mąki ,
cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość .
Jajka ubić z
cukrem dodać roztopiony (letni ) tłuszcz,resztę,
mleka (z
solą )rozczyn z
drożdży ,
mąkę .Całość dobrze wyrobić,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i równamy(najlepiej dłoń zanurzyć w letniej wodzie lub
mleku.
Jabłka umyć i obrać ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki lub ćwiartki poukładać na cieście ,odstawić do wyrośnięcia(15-20 minut).Następnie wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką .Można posypać
cukrem brązowym wymieszanym z
cukrem waniliowym jeśli pieczemy placek bez
owoców .Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (30-40 minut )Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone .Po ostudzeniu
ciasto drożdżowe z
owocami lukrujemy(według uznania )Smacznego !!!!!