Na 4 porcje1 cebula - pokroić w drobną kostkę100 g ziemniaków - pokroić w kostkę1 łodyga selera naciowego - pokroić na plasterki1 strąg zielonej papryki - oczyścić, pokroić w drobną kostkę1 ząbek czosnku - posiekać1 łyżka soku z cytryny1 łyzka oliwy z oliwek1/2 l bulionu warzywnego2 sercakarczochów z puszki - pokroić na 4 części30 g ryżu100 g pora - przeciąć wzdłuż, pokroić na cienkie półkolasól, pieprzW garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić ją na średniej temp. Domieszać ziemniaki i smażyć 1 minutę. Dodać paprykę oraz seler i podsmażyć je przez 1 minutę. Następnie domieszać czosnek i smażyć go także przez minutę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryny, sól oraz pieprz i wsypać ryż. Całość nakryć i gotować na niskiej temp. przez 10 minut. Po tym czasie dodać por oraz sercakarchochów i gotować przez 10 minut.Lekka i przyjemna, doskonała na upały.Choć i w dni deszczowe nią nie pogardzisz :)