Wykonanie
autor przepisu Viola
2-3 kopiaste łyżki
chrzanu ( mój był
ostruśki więc dałam 2)250 g
wędzonego bekonu - pokrojonego w drobną kostkę, jak na skwarki3 średniej wielkości
marchewki - pokrojone wedle uznania1
pietruszka - pokrojona wedle uznania5 dużych
ziemniaków - pokrojonych wedle uznania1 łyżeczka
majeranku1 l
bulionu wołowego1 l
bulionu warzywnego4 ząbki
czosnku - obrane2
cebule - pokrojone w plastry100 ml
śmietanyświeżo posiekana
natka pietruszkipieprzBulion zagotować, wrzucić do niego 1
cebulę,
marchew,
pietruszkę oraz
ziemniaki, doprawić
majerankiem.
Bekon wrzucamy na rozgrzaną patelnie, wytapiamy tłuszcz, Jak skwarki
będę już gotowe, odkładamy ok 2 łyżek a resztę dodajemy do gotujących się warzyw. Na tłuszczu z pod
bekonu szklimy
cebulę i całe ząbki
czosnku, przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem.
Podlewamy niewielką ilością
bulionu, gotujemy chwilkę i dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości warzyw na średniej temp. Gdy już będą miękkie, miksujemy blenderem. Ostudzić. Do
śmietany dodać
chrzan, dokładnie wymieszać.
Chrzanowo-
śmietanową mieszankę dodajemy do zupy, podgrzewamy całość. NIE GOTUJEMY!. Doprawić
solą i
pieprzem, o ile będzie to konieczne.Podajemy z przekrojonym
jajkiembądź z DROBIOWYMI
KIEŁBASKAMIPosypujemy skwarkami i
natką pietruszki.
Idealna propozycja na nadchodzące święta.Oczywiście tradycyjny żurek jest pyszny,ale
czemu by w tym roku nie zaskoczyć gości ;)