Wykonanie

Najprostsza i obowiązkowa zupa każdej jesieni to zupa dyniowa. Nigella Lawson nazywa ją zupą szczęścia, Gordon
Ramsay dorzuca do niej
fasolę i
kminek, Jamie Oliver dodaje
szałwię, a Aneta Kręglicka ma swój własny przepis na nią, ale któż go nie ma, jeśli spróbował jej choć raz?! Moja przyjaciółka trzaska ją przynajmniej raz w tygodniu w
dyniowym sezonie i moja pierwsza zupa dyniowa była właśnie z jej przepisu. Pyszna, aksamitna w postaci kremu - absolutnie rewelacyjna!Dziś zapraszam Was na zupę
dyniową, powiedziałabym, w wersji podstawowej. Tylko od Was zależy czy i jak urozmaicicie ten przepis. Do tych składników wybierzcie opcjonalnie:Ząbek/dwa
czosnku do przesmażenia z
cebulkąPół łyżeczki sproszkowanego
imbiru do gotowaniaŁyżeczkę
curryW ten sposób zupa nabierze charakteru. Dalsze kombinacje również zależą od Was - możecie dorzucić jakieś rośliny strączkowe lub
pestki dyni czy
słonecznika. Niektórzy decydują się na
przecier pomidorowy i podają z grzankami. Można dołorzyć
krewetki i przyprawić
chilli. To zadanie dla Was - fantazjujcie, bo ja Wam dziś tylko pokazuję dorgę ;)ZUPA DYNIOWA przepis podstawowySkładniki500g surowej dyni bez skóry2
ziemniaki małe/średnieBiała
cebula średniaLitr
wywaru z
włoszczyznySól,
pieprz, szczypta
kurkumy i
curryŁyżka
oliwy z oliwek
PrzygotowanieDo
wywaru (czystego) wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę
dynię i gotujemy na małym ogniu.Na rozgrzanej
oliwie przesmażamy
cebulkę aby się zeszkliła, ale nie podsmażyła (przy diecie Gersona
cebulę gotujemy jak inne warzywa bez podsmażania) i dodajemy do gotującej się dyni razem z pokrojonymi w drobną kostkę
ziemniakami.Doprawiamy i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy i podajemy np. z
groszkiem ptysiowym :)

A jak Ty zrobisz swoją dyniową?SMACZNEGO SIOSTRY!