Zima w pełni, święta już za chwilę – ten czas jakoś nieodmiennie kojarzy się ze smakiem piernika. Właściwie po co czekać z tym do popołudniowej herbaty?Odkąd miałam przyjemność spróbować piernikowego jogurtu (bardzo smaczny!), wiem już, że ten smak może pojawić się w zupełnie zaskakujących połączeniach i wcale nie trzeba ograniczać jego emploi do wypieków. Dzisiaj pyszne piernikowe naleśniki.Składniki:2 i 1/2 szklanki mąki1 szklanka wody mineralnej2 szklanki mleka2 jajka4 łyżki miodu1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika (najlepsza domowej roboty – polecam przepis !)1 łyżka kakaoSzczypta soliOlej do smażeniaNadzienie:Serek homogenizowany2 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy1 łyżka mioduCynamonMąkę przesiewamy z przyprawą korzenną, kakao i solą, wbijamy jajka i miksujemy z mlekiem, wodą i miodem na gładką masę. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju.Serek łączymy z miodem, sokiem z pomarańczy i cynamonem. Nakładamy na gorące naleśniki, zawijamy. Opcjonalnie można polać roztopioną czekoladą.