Wykonanie
Są pyszne- polecam!

Składniki na ciasto:18 szt ( z tego przepisu klik )3 szklanki
mąki pszennej (tortowej, typ 500)1/2 łyżeczki
soli morskiej3 łyżki
cukru1 szklanka letniej
wody lub
mleka2 i 1/2 łyżeczki
suszonych drożdży instant1/4 szklanki
oleju lub roztopionego
masłaPrzygotowanie:Wymieszać przesianą
mąkę,
sól,
cukier. Do
mleka dodać
drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą.
Mleko z
drożdżami wlać do
mąki razem z
olejem lub roztopionym
masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do
ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej
olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.Farsz: ( według mojego przepisu )150g białego
maku4 łyżki
miodu10 dag
orzechów włoskichPrzygotowanie:
Mak sparzyć, odstawić na 10 minut, odsączyć i dwa
razy przepuścić przez maszynkę wraz z połową
orzechów. Do zmielonego
maku dodać podgrzany lekko
miód i wymieszać.W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności
mąką. Wierzch posmarować roztopionym
masłem i wyłożyć masę
makową. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego
boku.Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować
oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać resztą pozostałych
orzechów. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. Posmarowałam jeszcze ciepłe karmelem z dodatkiem 1 łyżeczki
rozpuszczalnej kawy.Smacznego:)