Wykonanie
Mój M. kocha makówki. Makowcem też nie pogardzi, więc to wyższa forma miłości do
maku. Podczas ostatnich zakupów, wrzucił do koszyka gotowy, mały kawałek makowca. Rzekomo
język by mu uciekł, więc to sprawa życia i śmierci. Czasem nie rozumiem tego typu męskich pomysłów. Od razu po powrocie zabrał się do konsumpcji smakołyku. Następnego dnia, z czystej ciekawości, zerknęłam na skład tego cuda. Ilość konserwantów, polepszaczy smaku i innych dziwności mnie zaskoczyła i przeraziła. Resztę tego wynalazku, wyrzuciłam do kosza. Naprawdę to nie jest warte pieniędzy ani tym bardziej zdrowia. A ponieważ pozbawiłam mojego M. (wątpliwej) przyjemności ze zjedzenia kupnego
makowego świństewka, postanowiłam przygotować
makowe zawijańce
drożdżowe. W końcu musiałam dać coś w zamian:) I cóż, były zdecydowanie lepsze od sklepowej paskudy. Dla fanów makowych wrażeń- idealne:)
Składniki:700 g
mąki pszennej40 g świeżych
drożdży80 g
cukruok 300 ml ciepłego
mleka120 g miękkiego
masłanadzienie:3/4 szklanki zmielonego
makułyżka
masłałyżka
mioduok 1, 5 szklanki
mlekaWykonywanie:
Drożdże przełóż do miski zasyp łyżką
cukru i zalej szklanką ciepłego
mleka. Poczekaj ok 15 minut, aż
drożdże zaczną bąbelkować. W misce wymieszaj pozostałe składniki i dodaj
drożdże. Wyrób całość aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je na ok 1- 1,5 godz. aż podwoi objętość.Przygotuj nadzienie.
Mleko zagotuj i wsyp
mak. Wymieszaj i gotuj aż
mak napęcznieje. Dodaj
masło i znowu wymieszaj. Gotuj powoli aż masa zgęstnieje. Gdy tak się stanie, odstaw
mak. Kiedy lekko przestygnie dodaj
miód i wymieszaj. Odstaw aż przestygnie.Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na blacie w formę prostokąta. Rozsmaruj masę
makową i zroluj dłuższy bok. Krój na kawałki i wykładaj na blaszce do pieczenia, w dość sporych odstępach. Piecz w rozgrzanym piekarniku, do 180 stopni, przez ok 25-20 minut aż wyrosną i będą rumiane.Smacznego!