ßßß
Składniki:– 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej;– 7 g suszonych drożdży;– szczypta soli;– 2 łyżki oleju;– 1 łyżka miodu;– 160 ml ciepłej wody;– 1 łyżka roztopionego masłaWykonanie:Mąkę z solą wymieszać dodać drożdże, miód, oliwę i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na 6-8 kawałków i formować małe kulki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Cienko rozwałkować, tworząc kształt okrągły lub owalny. Posmarować roztopionym masłem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 230 st. C, przez 15 minut, do zarumienienia.Ja podałam z warzywami oraz podsmażonymi kawałkami kurczaka. Osobno podałam keczup i sos czosnkowy.Smacznego