Wykonanie
Pierwszy raz spróbowaliśmy je na Festiwalu Pierogów... od razu obiecaliśmy je sobie na naszą WigilięI oto są:

SKŁADNIKI:100 g
maku1 szklanka
mlekapo 1 łyżce:
masła,
miodu,
cukrukilka pieczonych
kasztanówkilka posiekanych
orzechów włoskich1
żółtko200g
mąki pszennejgorąca
wodaolejsos
migdałowy (100 g
płatków migdałowych, 2 krople
aromatu migdałowego, łyżka
miodu, 150ml
śmietany)

Farsz:
Mak opłukać i wsypać go do garnka, zalać
wodą, zamieszać, oczyścić nieczystości. Odcedzić, i zalać wrzącym
mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, uważać by nie wykipiało:)Odcedzić za pomocą ściereczki/ gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z
kasztanami i
orzechami za pomocą blendera. W rondelku roztopić
masło, dodać do
maku,
miodu i
cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z
żółtkiem.

Ciasto:Najlepiej wykonać według znanego przepisu:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html

Sos
migdałowyMigdały porządnie rozkruszyć, i dodać do
śmietanki. Dolać
miód i 2 krople
aromatu migdałowego. Całość wymieszać.Pierożki podawać polane sosem

Wesołych i Słodkich Świąt :*