ßßß Cookit - przepis na Chińska zupa dla Patryka

Chińska zupa dla Patryka

nazwa

Wykonanie

Moja przyjaciółka trzy lata temu wyjechała do Szwecji, dziś w moim domu goszczę jej syna, który jest moim chrześniakiem i muszę przyznać, że bardzo mnie ostatnio zdumiewa swoim zachowaniem. Nie wiem czy to Szwecja wprowadziła te zmiany, kultura tam i życie tamtejszych ludzi ale mój Patryk, ten nieznośny łobuz z przed lat, dziś już piętnastoletni młodzieniec stał się niesamowicie grzeczny! Jak to możliwe? Nie mogę się na niego napatrzeć, nasłuchać...
Ciociu zrobisz zupę chińską?
-o jej...dawno jej nie robiłam.
Pomogę Ci
-no dobrze to zrobimy.
I zrobiliśmy prawdziwą zupę chińską z bambusem, grzybami mun i krewetkami, ostrą strasznie aż wszyscy zrobiliśmy sie czerwoni ale zupa musiała być smaczna bo Patryk zjadł dwie miseczki prosząc o pozostawienie dla niego na następny dzień i kolejnego dnia od rana pytał czy podgrzewam zupę!
mojego przepisu
Składniki:
opakowanie krewetek koktajlowych
pół słoiczka bambusa w zalewie własnej
pół słoiczka grzybów mun w zalewie octowej
kilka liści kapusty pekińskiej
pół papryki czerwonej
1 cały por
szklanka zielonego groszku użyłam świeżego
sos sojowy ciemny
hot chili sauce
bulion warzywny
ząbek czosnku
papryczka chili do posypania
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
Zagotowałam wodę w garnku z bulionem warzywnym, wrzuciłam pokrojone warzywa w paski (oprócz kapusty) doprawiłam sosem sojowym oraz sosem chili. Przygotowałam mąkę do zagęszczenia, dodałam i zagotowałam. Gdy zupa była już zagęszczona i klarowna wrzuciłam pokrojoną kapustę pekińską i odstawiłam pod przykryciem. Warzywa muszą być nadal jędrne i chrupkie.
Czosnek zdusiłam w prasce, podsmażyłam na maśle i wrzuciłam do niego krewetki dusząc tak długo aż odparuje woda jeszcze chwilę podsmażałam.
Nalewałam zupę do małych miseczek na wierzchu dekorując podsmażonymi w czosnku krewetkami.
Zupa pyszna, polecam!
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/07/zupa-chinska.html