Wykonanie
Restauracje chińskie w moim
mieście zaliczyłam chyba wszystkie..pamiętam jak poszłyśmy z Adą do jednej mieszczącej się na Starym Rynku, całkiem nieźle zresztą wyglądała ale zamówiona zupa kwaśno pikantna nie smakowała najlepiej a zupiarami jesteśmy więc w chińskiej pominąć jej nie możemy...nie dało się jeść zupy więc zwyczajnie wyszłyśmy szukając innej restauracji. Zupę chińską w domu robię ale tym razem zostałam poproszona o wykonania dania drobiowego, dla mnie bardzo łatwego ale dla niektórych jak uznali dość pracochłonnego...W moim domu to danie jest ulubionym, choć nikt nie marudzi gdy go nie ma zadowalając się tym co jest...kiedy jednak pojawia się hasło chińska wszyscy robią wielkie oczy i z reguły nikt nic nie zostawia! Danie według mnie proste, według innych pyszne :-)
Składniki: (na 4 osoby)3
piersi z kurczaka1
papryka czerwona1
papryczka chili1 długi cieńki
porgrzyby mun
bambussos
chili słodki firmy Thai
sos sojowy jasnyodrobina
mąki pszennejPrzygotowanie:
Piersi z kurcząt przekrawam wzdłuż by z jednej otrzymać dwa cienkie filety, następnie kroję je z dłuższej strony w cienkie paseczki (wąskie,długie i cieniutkie ładniej się prezentują) Każdy pasek obtoczyć w
mące z każdej strony i następnie układać na gorący
olej po jednym pasku jeden obok drugiego.Kiedy wszystkie kawałki się usmażą przekładamy do innego naczynia osuszając z nadmiernego tłuszczu. Kroimy
paprykę na cienkie paski,
por,zalewamy
grzyby mun wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Warzywa smażymy w woku na wysokim ogniu małą chwilę, mają być chrupiące! dodajemy pokrojone w paski
grzyby mun,
papryczkę chili dolewamy
sos sojowy oraz
chili słodki, mieszamy, podlewamy
wodą i dorzucamy na końcu kawałki
mięsa. Ponieważ
mięso było obtoczone w
mące wytworzy nam się
gesty sos, który można podlać
wodą jeśli jest zbyt gęsty lub dolewać
sos sojowy ale nie za dużo bo jest słony. Dodajemy
bambus i gotowe.Smacznego!