ßßß Cookit - przepis na Ryż po Chińsku

Ryż po Chińsku

nazwa

Wykonanie

Restauracje chińskie w moim mieście zaliczyłam chyba wszystkie..pamiętam jak poszłyśmy z Adą do jednej mieszczącej się na Starym Rynku, całkiem nieźle zresztą wyglądała ale zamówiona zupa kwaśno pikantna nie smakowała najlepiej a zupiarami jesteśmy więc w chińskiej pominąć jej nie możemy...nie dało się jeść zupy więc zwyczajnie wyszłyśmy szukając innej restauracji. Zupę chińską w domu robię ale tym razem zostałam poproszona o wykonania dania drobiowego, dla mnie bardzo łatwego ale dla niektórych jak uznali dość pracochłonnego...W moim domu to danie jest ulubionym, choć nikt nie marudzi gdy go nie ma zadowalając się tym co jest...kiedy jednak pojawia się hasło chińska wszyscy robią wielkie oczy i z reguły nikt nic nie zostawia! Danie według mnie proste, według innych pyszne :-)
Składniki: (na 4 osoby)
3 piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryczka chili
1 długi cieńki por
grzyby mun
bambus
sos chili słodki firmy Thai
sos sojowy jasny
odrobina mąki pszennej
Przygotowanie:
Piersi z kurcząt przekrawam wzdłuż by z jednej otrzymać dwa cienkie filety, następnie kroję je z dłuższej strony w cienkie paseczki (wąskie,długie i cieniutkie ładniej się prezentują) Każdy pasek obtoczyć w mące z każdej strony i następnie układać na gorący olej po jednym pasku jeden obok drugiego.Kiedy wszystkie kawałki się usmażą przekładamy do innego naczynia osuszając z nadmiernego tłuszczu. Kroimy paprykę na cienkie paski, por,zalewamy grzyby mun wrzątkiem i odstawiamy na chwilę. Warzywa smażymy w woku na wysokim ogniu małą chwilę, mają być chrupiące! dodajemy pokrojone w paski grzyby mun, papryczkę chili dolewamy sos sojowy oraz chili słodki, mieszamy, podlewamy wodą i dorzucamy na końcu kawałki mięsa. Ponieważ mięso było obtoczone w mące wytworzy nam się gesty sos, który można podlać wodą jeśli jest zbyt gęsty lub dolewać sos sojowy ale nie za dużo bo jest słony. Dodajemy bambus i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/05/dla-niegoczyli-ryz-po-chinsku.html