Wykonanie
Soplówka bukowa Hericinum coralloides - bardzo rzadki
grzyb o przepięknych, niezwykłych owocnikach. W Polsce podlega jest gatunkiem chronionym.
Zdjęcie nie najlepsze, ale ma już kilka lat - od tamtej
pory nie spotkałam więcej soplówki....Owocnik soplówki bukowej osiąga rozmiary do ok. 40 cm średnicy. Z wyglądu przypomina koralowca - jest nieregularnie rozgałęziony. Z krótkiego trzonu, jednej grubej, krótkiej gałęzi, wyrasta dużo innych gałązek, grubszych i cieńszych, zakończonych miękkimi kolcami. Te równolegle ułożone kolce obrastają całe gałązki - na nich znajduje się warstwa rodzajna. Mają długość do 2 cm.
Młoda soplówka jest śnieżno biała,
potem robi się kremowa a nawet ochrowożółtaMiąższ soplówki bukowej jest zwarty, kruchy, później nieco gąbczasty. Koloru białego, z
wiekiem żółtawego i nie ma wyraźnego do określenia smaku ani zapachu.Soplówka bukowa wyrasta w lasach liściastych, mieszanych, łęgowych, w parkach, na martwych pniach i pniakach drzew liściastych, zwłaszcza buków na co wskazuje nazwa. Sporadycznie może pojawić się na jeszcze żywym drzewie w miejscu jego uszkodzenia. Lubi wilgotne środowisko. Owocniki pojawiają się od sierpnia do listopada, wyrastają pojedynczo albo w grupach. To saprofit i pasożyt.To
grzyb jadalny i podobno bardzo smaczny, ale tylko
młode owocniki. W Polsce jest gatunkiem rzadkim i podlegającym ochronie więc zbierać go nie można. Poza tym jest tak piękny, że szkoda go zrywać - kto natrafił na nie w jesiennym lesie ten dobrze wie jakie robi wrażenie !
źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”E. Gerhardt -
Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 2007