Wykonanie

przepis własnySkładniki:200g
filetów śledziowych matiasklika liści kaffiru2 plastry
cytrynyduża
cebula½ łyżeczki świeżo startego
imbirułyżka płynnego
miodu najlepiej wielokwiatowego½ szklanki dobrej jakości
oliwyotarta skórka oraz sok z jednej
cytrynyotarta skórka z jednej
mandarynkisok z 5
mandaryneksól,
pieprz,
papryczka chili.Przygotowanie:
Śledzie pokroić na niewielkie kawałki,
cebulę pociąć w piórka,
miód zmiksować z
olejem,
imbirem,
chili,
sokiem z cytryny,
mandarynki oraz otartymi skórkami. Doprawić
solą i
pieprzem. Na dnie słoja wyłożyć piórka
cebuli, jeden liść kaffiru, plaster
cytryny i następnie ułożyć warstwę pokrojonych
śledzi i zalać je marynatą, postępować w taki sposób do wykończenia składników pomijając
cytrynę, która powinna znaleźć się na wierzchu słoja. Słoik ze
śledziami dobrze zamknąć i wstawić przynajmniej na 3 dni do lodówki.