Wykonanie
Weekendowy quiche, na który miałam ochotę od bardzo dawna, co najmniej od pół roku i jakoś nigdy nie mogłam się za niego zabrać. Rodzinka twierdziła, że quiche nie
jada i jeść nie będzie to jakoś nigdy nie było okazji i zapału by zrobić dla samej siebie, jednak po przygotowaniu tego cuda tak pachniało w całym mieszkaniu, że quiche który upieczony był z myślą o pikniku na działce został skonsumowany tego samego dnia od razu po wyciągnięciu z pieca... jakoś dziwnym cudem szybko znikł a ja załapałam się na półtorej kawałka... kawałki jednak małe dość były :-) Polecam... jest naprawdę pyszny, mało pracochłonny, kruchutki i cudownie pachnący...ach te
kurki!

Quiche z
kurkami i gorgonzoląprzepis własnySkładniki: na kruche ciasto125g
mąki pszennej100gr lodowatego
masła1/2 łyżeczki
soli1-2 łyżki
jogurtu naturalnego greckiego1
żółtkoSkładniki:na masę jajeczną250ml
śmietanki 30%3
jajasól,
pieprz do smakuDodatki:300g świeżych
kurek1
czerwona cebula1 biała
cebulaser gorgonzolaświeży
koperekPrzygotowanie:Do dużego naczynia wsypać
mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate
masło, wsypać
sól,
żółtko i jedną łyżkę
jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę
jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.W tym czasie pokroić czerwoną i białą
cebulę na piórka, opłukać i osuszyć
kurki, połączyć
jaja ze
śmietaną, doprawić je
solą i
pieprzem. Pokroić drobno
koperek.Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki lub naczynia do tart, nakłuć widelcem i piec 20 minut, następnie schłodzić i na wierzch położyć obie
cebule, surowe
kurki, poskubaną gorgonzolę i posypać
koperkiem. Wszystko zalać mieszaniną jajeczno
śmietanową i wstawić do pieca rozgrzanego do 160' na co najmniej 30 minut, w każdym razie wierzch musi być zastygnięty.Można podawać gorący ale smakuje pysznie również na zimno.Smacznego!