ßßß
Jedno z dań, które stanowczo lepiej smakuje niż wygląda…Uwaga :)Przygotowanie szczawiu na zupę:Świeży szczaw przebrać usuwając brzydkie, uszkodzone liście oraz grube końcówki . Dokładnie umyć i odcisnąć z nadmiaru wody. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić szczaw na około 1 minutę. Odsączyć na sitku.Tak przygotowany szczaw można od razu wykorzystać do przygotowania zupy lub podzielić na porcje 150-200 gramowe i zamrozić w osobnych torebkach foliowych.Ja zupę widoczną na zdjęciach przygotowałam ze szczawiu zamrożonego jeszcze jesienią.Składniki: (6 porcji)Około 150 g sparzonych liści szczawiu (tak jak opisałam powyżej)1 ½ litra esencjonalnego rosołu/bulionu1-3 łyżki posiekanego świeżego (lub mrożonego) koperkuSól i pieprz2-4 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)Do podania:3 jajka ugotowane na twardo (po połówce do każdej porcji)Posiekany koperekWykonanie:Do gorącego rosołu dodać sparzony i posiekany szczaw oraz koper. Zupę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i posypać posiekanym koperkiem. Każdą porcję podawać z połówką jajka ugotowanego na twardo. W wersji „na bogato” zupę szczawiową można podawać z jajkami faszerowanymi w skorupkach .Smacznego :)