Wykonanie

Jedno z dań, które stanowczo lepiej smakuje niż wygląda…Uwaga :)Przygotowanie szczawiu na zupę:Świeży
szczaw przebrać usuwając brzydkie, uszkodzone liście oraz grube końcówki . Dokładnie umyć i odcisnąć z nadmiaru
wody. W dużym garnku zagotować
wodę. Wrzucić
szczaw na około 1 minutę. Odsączyć na sitku.Tak przygotowany
szczaw można od razu wykorzystać do przygotowania zupy lub podzielić na porcje 150-200 gramowe i zamrozić w osobnych torebkach foliowych.Ja zupę widoczną na zdjęciach przygotowałam ze szczawiu zamrożonego jeszcze jesienią.Składniki: (6 porcji)Około 150 g sparzonych liści szczawiu (tak jak opisałam powyżej)1 ½ litra esencjonalnego rosołu/bulionu1-3 łyżki posiekanego świeżego (lub mrożonego)
koperkuSól i
pieprz2-4 łyżki
śmietany kremówki lub
jogurtu naturalnego (opcjonalnie)Do podania:3
jajka ugotowane na twardo (po połówce do każdej porcji)Posiekany
koperekWykonanie:Do gorącego rosołu dodać sparzony i posiekany
szczaw oraz
koper. Zupę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Przed podaniem zupę wymieszać ze
śmietaną lub
jogurtem i posypać posiekanym
koperkiem. Każdą porcję podawać z połówką
jajka ugotowanego na twardo. W wersji „na bogato” zupę szczawiową można podawać z
jajkami faszerowanymi w skorupkach .Smacznego :)