ßßß Cookit - przepis na ZUPA SZCZAWIOWA

ZUPA SZCZAWIOWA

nazwa

Wykonanie

Jedno z dań, które stanowczo lepiej smakuje niż wygląda…
Uwaga :)
Przygotowanie szczawiu na zupę:
Świeży szczaw przebrać usuwając brzydkie, uszkodzone liście oraz grube końcówki . Dokładnie umyć i odcisnąć z nadmiaru wody. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić szczaw na około 1 minutę. Odsączyć na sitku.
Tak przygotowany szczaw można od razu wykorzystać do przygotowania zupy lub podzielić na porcje 150-200 gramowe i zamrozić w osobnych torebkach foliowych.
Ja zupę widoczną na zdjęciach przygotowałam ze szczawiu zamrożonego jeszcze jesienią.
Składniki: (6 porcji)
Około 150 g sparzonych liści szczawiu (tak jak opisałam powyżej)
1 ½ litra esencjonalnego rosołu/bulionu
1-3 łyżki posiekanego świeżego (lub mrożonego) koperku
Sól i pieprz
2-4 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Do podania:
3 jajka ugotowane na twardo (po połówce do każdej porcji)
Posiekany koperek
Wykonanie:
Do gorącego rosołu dodać sparzony i posiekany szczaw oraz koper. Zupę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i posypać posiekanym koperkiem. Każdą porcję podawać z połówką jajka ugotowanego na twardo. W wersji „na bogato” zupę szczawiową można podawać z jajkami faszerowanymi w skorupkach .
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/03/30/zupa-szczawiowa