ßßß Cookit - przepis na Ciasto Filo ze szpinakiem

Ciasto Filo ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dziś pochwalę się moim wytworem z ciasta filo a jest nim wersja szpinakowo twarogowa za sprawą firmy wiemcojem.pl, która dostarczyła mi produkty lokalne takie jak szpinak- z pierwszej ręki od rolnika, z pola, świeżutki, o pięknych "niewymiętolonych" liściach aż szkoda było go wrzucać na patelnie! Otrzymałam również wiejski twaróg i masło z fantastycznym kwiecistym wzorem po odpakowaniu ale co tam wzór, jaki smak prawdziwego masła- kiedyś w byłej pracy miałam klientkę, która miała własną produkcję mleczarską. Przynosiła nam swoje produkty: twaróg i masło, które miało dokładnie taki sam smak, śmietankowy zapach jak to otrzymane od "wiem co jem"
to były fajne czasy :) a jaki sernik można było wyczarować z tego twarogu- nie do opisania! Ale...znalazł się ktoś, kto pomyślał o tym by dać możliwość innym skorzystania z oferty lokalnej, prosto od producenta. Zamawiasz, jesteś pewien, że przywiezione produkty są świeże, pakowane w dniu odbioru i dostarczane do klienta w tym samym dniu a co najważniejsze nie musisz samodzielnie jechać do rolnika by coś sobie kupić- wystarczy złożyć zamówienie w granicach 50 zł a dostawę masz gratis.
Zapomniałabym...przywieziono mi jeszcze zielony groszek ale niestety nie udało mi się z niego nic wyczarować prócz pstryknięcia foto od którego zaczynam być uzależniona :) groszek najzwyczajniej w świecie ugotowałam na parze przez 10 minut i zjadłam- był pyszny, trochę obierania przy nim było ale co tam gimnastyka rąk też czasem się przydaje. Polecam serdecznie lokalne produkty i zapraszam na moje wspaniałe, pachnące rozmarynem ciasto filo:) i życzę Wam wszystkim cudownego weekendu!
Ciasto Filo ze szpinakiem i wiejskim twarogiem
mojego przepisu
Składniki: na 2 tartaletki
150g mrożonego ciasta filo w płatach
500g świeżego szpinaku (mój był prosto od rolnika)
50g wiejskiego sera twarogowego
jedno ubite na sztywno białko jaja
50g startego parmezanu
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z limonki
100g wiejskiego masła
2 gałązki rozmarynu + 1 do dekoracji
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto filo należy odmrozić. W tym czasie stopić masło i odstawić by ostygło, jednak nadal musi być płynne.
Na jednej łyżce oliwy z oliwek usmażyłam rozgnieciony czosnek z listkami rozmarynu, następnie dodałam oczyszczony i osuszony szpinak smażąc do czasu aż listki zwiotczeją- nie za długo.
Ser twarogowy pokruszyłam na kruszonkę, zmieszałam z parmezanem i doprawiłam solą i pieprzem.
Do usmażonego, schłodzonego szpinaku dodałam limonkę oraz białko jaja, posypałam okruszkami twarogu zmieszanego z parmezanem i odstawiłam.
Przygotowałam dwie tartaletki, na dno każdej z nich wyłożyłam sześć płatów ciasta filo, każdy płat z osobna należy posmarować stopionym, płynnym masłem. Na filo wyłożyłam farsz ze szpinaku i sera, przykryłam kolejnymi sześcioma płatami filo, po środku zrobiłam nożem nacięcie i przykryłam wierzch ciasta, ciastem które wystawało z poza foremek. Zapiekałam ok 30 minut w temperaturze 150'C ale należy obserwować czy ciasto nie za bardzo się rumieni. Udekorowałam po upieczeniu gałązką rozmarynu i podałam.
Smacznego!
A to zjedzony w tri -miga groszek:)
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/06/ciasto-filo-ze-szpinakiem.html